Mango-warzywna kremowa sałatka

Doskonała smaczna sałatka, nadająca się nie tylko na party. Dobrze smakuje ze smażonym mięsem w niedzielę, i z pełnoziarnistym pieczywem w normalny dzień.
przepis,fotoprzepis,marchew,por,mango,kukurydza konserwowa,Sałatki warzywne,Bezglutenowe
Sałatki warzywne
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
260 g
Energia porcji
251 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu | 200 140 | gramów kcal | |
kukurydza konserwowa | 250 233 | gramów kcal | |
majonez lekki | 150 689 | gramów kcal | |
mango | 300 180 | gramów kcal | |
marchew | 150 68 | gramów kcal | |
por | 300 138 | gramów kcal | |
rzodkiewka | 150 30 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
zielona cebulka | 50 16 | gramów kcal |
Przepis
1.
marchew 150 gramów • rzodkiewka 150 gramów
Marchew obieramy, myjemy i na drobno trzemy. Oczyszczamy rzodkiewkę i trzemy na grubo.

2.
por 300 gramów • zielona cebulka 50 gramów
Por i cebulkę oczyszczamy i myjemy. Por przekrawamy wzdłuż i cienko kroimy. Cebulkę kroimy na cienkie kółeczka. Dodajemy do marchewki.

3.
mango 300 gramów • kukurydza konserwowa 250 gramów
Mango obieramy, odkrawamy od pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Razem z przecedzoną kukurydzą dodajemy do sałatki i mieszamy.

4.
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 200 gramów • majonez lekki 150 gramów • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Na koniec dodajemy jogurt, majonez, troszkę soli i pieprzu.

5.
Sałatkę zostawiamy do odleżenia na przynajmniej 6-8 godzin żeby wymieszały się wszystkie smaki. Przed podaniem lekko mieszamy.

Smacznego!