swiatwemnie.pl

Suflet z dyni

     

Najsmaczniejsza szybka przekąska z dyni.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cebula270gramów
dynia hokkaido700gramów
jajka kurze3sztuki
kasza manna70gramów
masło0
mielona gałka muszkatołowa0
olej rzepakowy1łyżka
ser Eidam100gramów
sól1łyżeczka
wino białe wytrawne150mililitrów

1. 

olej rzepakowy 1 łyżka  cebula 270 gramów

W patelni na oleju smażymy cebulę.

2. 

dynia hokkaido 700 gramów  wino białe wytrawne 150 mililitrów

Dynię obieramy, za pomocą łyżki wyciągamy z niej nasionka. Miąższ trzemy. Starty miąższ dodajemy do usmażonej cebulki. Zalewamy winem i 15 minut dusimy.

3. 

jajka kurze 3 sztuki

Rozbijamy jajka. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

Uduszona dynię razem z cebulą przekładamy do większej miski. Odstawiamy do wystudzenia. Ręcznym blenderem miksujemy mieszankę na puree.

5. 

ser Eidam 100 gramów  kasza manna 70 gramów  sól 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa

Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, ser, kaszę manną, szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

6. 

masło

Masę rozdzielamy do foremek natłuszczonych masłem. Pieczemy 25 minut w 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się