swiatwemnie.pl

Śmietanowa zupa Hokkaido

     

Dyniowa kremowa zupa fantastycznego smaku.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cebula80gramów
Dynia hokkaido700gramów
Marchew300gramów
Mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
Olej słonecznikowy25mililitrów
Pestki dyni łuskane
Przyprawa chili¼łyżeczki
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Sól1.5łyżeczki
Woda500mililitrów
Ziemniaki150gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)200mililitrów

1. 

cebula 80 g  olej słonecznikowy 25 ml

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

marchew 300 g  dynia hokkaido 700 g  ziemniaki 150 g

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kółeczka i dodajemy do cebuli. 10 minut szklimy. Obieramy dynię, usuwamy nasionka i kroimy na kostki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.

3. 

Dodajemy ziemniaki,...

4. 

sól 1.5 łyżeczki

...dynię, sól...

5. 

...i przyprawy.

6. 

przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  woda 500 ml

Zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 minut do miękkości.

7. 

Kilka kawałków z ugotowanej dyni wyciągamy, resztę blenderem miksujemy na gładko.

8. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  mleko półtłuste 1,5% 200 ml

Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Według potrzeby i gęstości rozrzedzamy gorącym mlekiem.

9. 

pestki dyni łuskane

Porcje zupy podajemy z kilkoma kawałkami odłożonej dyni i z pestkami dyni.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się