Śmietanowa zupa Hokkaido
Dyniowa kremowa zupa fantastycznego smaku.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,śmietana do ubijania (30-33%),Zupy jarzynowe,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cebula | 80 | gramów | |
dynia hokkaido | 700 | gramów | |
marchew | 300 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
olej słonecznikowy | 25 | mililitrów | |
pestki dyni łuskane | - | ||
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
sól | 1.5 | łyżeczki | |
woda | 500 | mililitrów | |
ziemniaki | 150 | gramów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
cebula 80 gramów • olej słonecznikowy 25 mililitrów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.
2.
marchew 300 gramów • dynia hokkaido 700 gramów • ziemniaki 150 gramów
Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kółeczka i dodajemy do cebuli. 10 minut szklimy. Obieramy dynię, usuwamy nasionka i kroimy na kostki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy.
3.
Dodajemy ziemniaki,...
5.
...i przyprawy.
6.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • woda 500 mililitrów
Zalewamy wodą i gotujemy około 10-15 minut do miękkości.
7.
Kilka kawałków z ugotowanej dyni wyciągamy, resztę blenderem miksujemy na gładko.
8.
śmietana do ubijania (30-33%) 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Według potrzeby i gęstości rozrzedzamy gorącym mlekiem.
Smacznego!