Potrawka Hokkaido

Przepis na łagodną potrawkę z dyni hokkaido. Pasuje do niej gotowane jajko, gotowane ziemniaki lub grillowana ryba.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,Sosy,,Bezglutenowe
Sosy
Składniki
Składniki
czerwona cebula | 200 80 | gramów kcal | |
dynia hokkaido | 600 240 | gramów kcal | |
koper | ½ 1 | łyżeczki kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mielona gałka muszkatołowa | ¼ 7 | łyżeczki kcal | |
pieprz biały mielony | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przyprawa warzywna | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
tabasco | 0 ?? | kcal | |
woda | 2 0 | decylitry kcal |
Przepis
1.
masło 20 gramów • czerwona cebula 200 gramów
Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Smażymy ją na maśle w garnku.

2.
dynia hokkaido 600 gramów • woda 2 decylitry • przyprawa warzywna ½ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • koper ½ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki • tabasco
Hokkaido obieramy i trzemy na drobno. Dodajemy do garnka. Chwilkę smażymy i doprawiamy. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.

3.
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów
Do garnka wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5 - 10 minut często mieszając.

Smacznego!