swiatwemnie.pl

Zapiekany słodki ziemniak z dynią hokkaido

     

Przekąska pełna witamin, doskonała jako dodatek do mięsa drobiowego i wołowiny. Wersję nisko tłuszczową uzyskamy, jeśli zamienimy boczek i ser na świeżo wyciśnięty czosnek.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

nízka

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczek80gramów
Dynia hokkaido500gramów
Olej słonecznikowy3łyżki
Ser parmezan100gramów
Słodkie ziemniaki500gramów

1. 

słodkie ziemniaki 500 g  olej słonecznikowy 3 łyżki

Obieramy jeden większy słodki ziemniak, kroimy na plastry i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

2. 

dynia hokkaido 500 g

Dynię pozbawiamy twardej skorupy, wydrążamy miąższ razem z ziarnami. Kroimy na plastry i układamy w naczyniu, gdzie znajdują się ziemniaki.

3. 

boczek 80 g

Kawałek boczku kroimy na cienkie paseczki i równomiernie rozkładamy je na warstwie z dyni.

4. 

ser Parmezan 100 g

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 °C. Posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 10 minut, do momentu aż ser się nie rozpuści i nie zacznie nabierać czerwonego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się