Zapiekany słodki ziemniak z dynią hokkaido

Przekąska pełna witamin, doskonała jako dodatek do mięsa drobiowego i wołowiny. Wersję nisko tłuszczową uzyskamy, jeśli zamienimy boczek i ser na świeżo wyciśnięty czosnek.
przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,dynia hokkaido,Dodatki warzywne,,Bezglutenowe
Dodatki warzywne
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
307 g
Energia porcji
445 kcal
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 80 472 | gramów kcal | |
dynia hokkaido | 500 200 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
ser Parmezan | 100 392 | gramów kcal | |
słodkie ziemniaki | 500 310 | gramów kcal |
Przepis
1.
słodkie ziemniaki 500 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki
Obieramy jeden większy słodki ziemniak, kroimy na plastry i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

2.
dynia hokkaido 500 gramów
Dynię pozbawiamy twardej skorupy, wydrążamy miąższ razem z ziarnami. Kroimy na plastry i układamy w naczyniu, gdzie znajdują się ziemniaki.

3.
boczek z Orawy 80 gramów
Kawałek boczku kroimy na cienkie paseczki i równomiernie rozkładamy je na warstwie z dyni.

4.
ser Parmezan 100 gramów
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 °C. Posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 10 minut, do momentu aż ser się nie rozpuści i nie zacznie nabierać czerwonego koloru.

Smacznego!