swiatwemnie.pl

Zapiekany słodki ziemniak z dynią hokkaido

    

Przekąska pełna witamin, doskonała jako dodatek do mięsa drobiowego i wołowiny. Wersję nisko tłuszczową uzyskamy, jeśli zamienimy boczek i ser na świeżo wyciśnięty czosnek.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

 

 

boczek z Orawy80gramów
dynia hokkaido500gramów
olej słonecznikowy3łyżki
ser Parmezan100gramów
słodkie ziemniaki500gramów

1. 

słodkie ziemniaki 500 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki

Obieramy jeden większy słodki ziemniak, kroimy na plastry i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

2. 

dynia hokkaido 500 gramów

Dynię pozbawiamy twardej skorupy, wydrążamy miąższ razem z ziarnami. Kroimy na plastry i układamy w naczyniu, gdzie znajdują się ziemniaki.

3. 

boczek z Orawy 80 gramów

Kawałek boczku kroimy na cienkie paseczki i równomiernie rozkładamy je na warstwie z dyni.

4. 

ser Parmezan 100 gramów

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 °C. Posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 10 minut, do momentu aż ser się nie rozpuści i nie zacznie nabierać czerwonego koloru.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się