swiatwemnie.pl

Strudel Hokkaido

    

Wspaniały soczysty strudel nadziewany tartą dynią, nektarynkami i twarogiem.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

ciasto francuskie300gramów
cukier kryształ150gramów
dynia hokkaido400gramów
jajka kurze1sztuka
miękki twaróg200gramów
nektarynki500gramów

1. Dynia Hokkaido

dynia hokkaido 400 gramów

Dynię obieramy, przekrawamy na ćwiartki i usuwamy z niej nasionka. Trzemy ją na tarce o grubych oczkach na paseczki.

Dynia Hokkaido

2. Nektarynki

nektarynki 500 gramów

Nektarynki myjemy, rozpoławiamy i kroimy je na małe kawałki.

Nektarynki

3. Ciasto

ciasto francuskie 300 gramów  miękki twaróg 200 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanej mąką stolnicy. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt grubo, ale ani nie zbyt cienko. Na cieście smarujemy miękki twaróg. Na jednym brzegu zostawiamy ciasto około 3 - 4 cm nie pokryte.

Ciasto

4. 

Na twaróg równomiernie rozkładamy startą dynię.

5. 

cukier kryształ 150 gramów

Na dyni rozkładamy nektarynki i posypujemy je po wierzchu cukrem.

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Ciasto zawijamy. Nie pokryty brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem i zawijanie dokańczamy.

7. 

Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i po wierzchu przebijamy wykałaczką.

8. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 °C około 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się