swiatwemnie.pl

Dyniowe ciasto

    

Tradycyjne jesienne ciasto z kruchego maślanego ciasta i dyni.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

cukier kryształ50gramów
cynamon mielony1łyżeczka
dynia hokkaido600gramów
goździki mielone½łyżeczki
imbir mielony½łyżeczki
jajka kurze4sztuki
masło100gramów
mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
skondensowane słodzone mleko400mililitrów
skórka z cytryny1łyżeczka
sól1szczypta

1. 

masło 100 gramów  cukier kryształ 50 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2. 

dynia hokkaido 600 gramów

Dynię obieramy, usuwamy środkową część z nasionkami i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy 30 minut na 200°C.

3. 

Kawałki upieczonej dyni miksujemy blenderem na "kaszę".

4. 

skondensowane słodzone mleko 400 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki

Dodajemy miksując skondensowane mleko i jajka.

5. 

cynamon mielony 1 łyżeczka  goździki mielone ½ łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  skórka z cytryny 1 łyżeczka

Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy i wciskamy do formy.

7. 

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie.

8. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się