Dyniowe ciasto
Tradycyjne jesienne ciasto z kruchego maślanego ciasta i dyni.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,Ciasta,
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
dynia hokkaido | 600 | gramów | |
goździki mielone | ½ | łyżeczki | |
imbir mielony | ½ | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | ¼ | łyżeczki | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
skondensowane słodzone mleko | 400 | mililitrów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżeczka | |
sól | 1 | szczypta |
Przepis
1.
masło 100 gramów • cukier kryształ 50 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 szczypta • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2.
dynia hokkaido 600 gramów
Dynię obieramy, usuwamy środkową część z nasionkami i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy 30 minut na 200°C.

3.
Kawałki upieczonej dyni miksujemy blenderem na "kaszę".

4.
skondensowane słodzone mleko 400 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Dodajemy miksując skondensowane mleko i jajka.

5.
cynamon mielony 1 łyżeczka • goździki mielone ½ łyżeczki • imbir mielony ½ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki • skórka z cytryny 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny.

6.
Ciasto rozwałkowujemy i wciskamy do formy.

7.
Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie.

8.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!