Dyniowe ciasto

Tradycyjne jesienne ciasto z kruchego maślanego ciasta i dyni.
przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,Ciasta,
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
137 g
Energia porcji
311 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
dynia hokkaido | 600 240 | gramów kcal | |
goździki mielone | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
imbir mielony | ½ 3 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mielona gałka muszkatołowa | ¼ 7 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
skondensowane słodzone mleko | 400 1296 | mililitrów kcal | |
skórka z cytryny | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis
1.
masło 100 gramów • cukier kryształ 50 gramów • jajka kurze 2 sztuki • sól 1 szczypta • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2.
dynia hokkaido 600 gramów
Dynię obieramy, usuwamy środkową część z nasionkami i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy 30 minut na 200°C.

3.
Kawałki upieczonej dyni miksujemy blenderem na "kaszę".

4.
skondensowane słodzone mleko 400 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Dodajemy miksując skondensowane mleko i jajka.

5.
cynamon mielony 1 łyżeczka • goździki mielone ½ łyżeczki • imbir mielony ½ łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki • skórka z cytryny 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny.

6.
Ciasto rozwałkowujemy i wciskamy do formy.

7.
Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie.

8.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!