PRZEPISY

Dyniowe ciasto

Dyniowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Tradycyjne jesienne ciasto z kruchego maślanego ciasta i dyni.

przepis,fotoprzepis,dynia hokkaido,Ciasta,

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Masa porcji

137 g

Energia porcji

311 kcal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

50

201

gramów

kcal

cynamon mielony

1

13

łyżeczka

kcal

dynia hokkaido

600

240

gramów

kcal

goździki mielone

½

7

łyżeczki

kcal

imbir mielony

½

3

łyżeczki

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

masło

100

734

gramów

kcal

mielona gałka muszkatołowa

¼

7

łyżeczki

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

skondensowane słodzone mleko

400

1296

mililitrów

kcal

skórka z cytryny

1

4

łyżeczka

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

 

Przepis

1. 

masło 100 gramów  cukier kryształ 50 gramów  jajka kurze 2 sztuki  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto ...

2. 

dynia hokkaido 600 gramów

Dynię obieramy, usuwamy środkową część z nasionkami i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy 30 minut na 200°C.

Dynię obieramy, usuwamy środkową część z...

3. 

Kawałki upieczonej dyni miksujemy blenderem na "kaszę".

Kawałki upieczonej dyni miksujemy blenderem na...

4. 

skondensowane słodzone mleko 400 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki

Dodajemy miksując skondensowane mleko i jajka.

Dodajemy miksując skondensowane mleko i jajka....

5. 

cynamon mielony 1 łyżeczka  goździki mielone ½ łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki  skórka z cytryny 1 łyżeczka

Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny.

Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny....

6. 

Ciasto rozwałkowujemy i wciskamy do formy.

Ciasto rozwałkowujemy i wciskamy do formy....

7. 

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie.

Na ciasto wylewamy przygotowane nadzienie....

8. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się