Zupa pomidorowa z młodą cebulką
Świeża letnia zupa.
przepis,fotoprzepis,zielona cebulka,przecier pomidorowy,pomidory,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 | gramów | |
nać pietruszki | 2 | łyżki | |
ocet | - | ||
oliwa | 2 | łyżki | |
pomidory | 300 | gramów | |
przecier pomidorowy | 1 | kilogram | |
skrobia kukurydziana | 20 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | 750 | mililitrów | |
zielona cebulka | 100 | gramów |
Przepis
1.
zielona cebulka 100 gramów • oliwa 2 łyżki • cukier kryształ 50 gramów
Zielonej cebulce usuwamy korzenie, uszkodzone łodyżki i części natki. Potem ją myjemy, kroimy i smażymy na oliwie z oliwek. Wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia.
2.
przecier pomidorowy 1 kilogram • woda 500 mililitrów • sól 1 łyżeczka
Do cebulki dodajemy przecier pomidorowy, wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia.
3.
pomidory 300 gramów
W międzyczasie gorącą wodą zalewamy pomidory. Chwilę zostawiamy je w wodzie, potem je obieramy, kroimy...
4.
...i dodajemy do zupy. 10 minut gotujemy.
5.
woda 250 mililitrów • skrobia kukurydziana 20 gramów
W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą i zupę delikatnie zagęszczamy.
6.
nać pietruszki 2 łyżki • sól • ocet
Do gotowej dodajemy nasiekaną natkę pietruszki, według smaku dosalamy i zakwaszamy octem.
Smacznego!