swiatwemnie.pl

Zupa pomidorowa z młodą cebulką

    

Świeża letnia zupa.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ50gramów
nać pietruszki2łyżki
ocet-
oliwa2łyżki
pomidory300gramów
przecier pomidorowy1kilogram
skrobia kukurydziana20gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda750mililitrów
zielona cebulka100gramów

1. 

zielona cebulka 100 gramów  oliwa 2 łyżki  cukier kryształ 50 gramów

Zielonej cebulce usuwamy korzenie, uszkodzone łodyżki i części natki. Potem ją myjemy, kroimy i smażymy na oliwie z oliwek. Wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia.

2. 

przecier pomidorowy 1 kilogram  woda 500 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Do cebulki dodajemy przecier pomidorowy, wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia.

3. 

pomidory 300 gramów

W międzyczasie gorącą wodą zalewamy pomidory. Chwilę zostawiamy je w wodzie, potem je obieramy, kroimy...

4. 

...i dodajemy do zupy. 10 minut gotujemy.

5. 

woda 250 mililitrów  skrobia kukurydziana 20 gramów

W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą i zupę delikatnie zagęszczamy.

6. 

nać pietruszki 2 łyżki  sól  ocet

Do gotowej dodajemy nasiekaną natkę pietruszki, według smaku dosalamy i zakwaszamy octem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się