swiatwemnie.pl

Sos holenderski

     

Tradycyjny sos francuskiej kuchni z masła i ubitych żółtek.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

masło 150 g

Roztapiamy masło i jeśli pojawi się piana zbieramy ją łyżką.

2. 

żółtko jajka 3 sztuki  sok z cytryny

W misce na garnku z gorącą wodą ubijamy żółtka jajek na gęstą pianę i dodajemy sok z połowy cytryny średniej wielkości. Temperatura nie może być zbyt wysoka aby się jajka nie ugotowały.

3. 

wino białe wytrawne ¼ dl  sól  pieprz biały mielony

Jajka dalej ubijamy i powoli stopniowo dolewamy roztopione masło. Doprawiamy odrobiną białego wina, solą i pieprzem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się