PRZEPISY

Sos holenderski

Sos holenderski

Tradycyjny sos francuskiej kuchni z masła i ubitych żółtek.

przepis,fotoprzepis,masło,żółtko jajka,Słone przekąski,Kuchnia francuska,Bezglutenowe

Słone przekąski

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

masło150gramów
pieprz biały mielony-
sok z cytryny-
sól-
wino białe wytrawne¼decylitra
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

masło 150 gramów

Roztapiamy masło i jeśli pojawi się piana zbieramy ją łyżką.

2. 

żółtko jajka 3 sztuki  sok z cytryny

W misce na garnku z gorącą wodą ubijamy żółtka jajek na gęstą pianę i dodajemy sok z połowy cytryny średniej wielkości. Temperatura nie może być zbyt wysoka aby się jajka nie ugotowały.

3. 

wino białe wytrawne ¼ decylitra  sól  pieprz biały mielony

Jajka dalej ubijamy i powoli stopniowo dolewamy roztopione masło. Doprawiamy odrobiną białego wina, solą i pieprzem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie