swiatwemnie.pl

Faszerowane jajka

    

Przepis na przygotowanie wyśmienitych faszerowanych jajek ze szynkowym i chrzanowym nadzieniem, idealne na wielkanocny poczęstunek albo na jakąkolwiek rodzinną uroczystość.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

 

chrzan w słoiku1łyżeczka
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czarny pieprz mielony-
czosnek suszony¼łyżeczki
jajka kurze6sztuk
masło100gramów
ser topiony100gramów
sok z cytryny-
sos tatarski80gramów
szynka wieprzowa100gramów
sól-
sól¾łyżeczki

1. 

jajka kurze 6 sztuk

Jajka gotujemy na twardo ( około 8-10 minut gotowania), odstawiamy do wychłodnięcia i obieramy je. Przekrawamy je na połowę i wybieramy żółtka.

2. Podstawa farszu

masło 100 gramów  ser topiony 100 gramów  sos tatarski 80 gramów  sól ¾ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Miękkie masło mieszamy z serkiem topionym, sosem tatarskim, solimy i pieprzymy. Jak mamy mniejsze jajka wystarczy 120g masła. Farsz rozdzielamy na dwie części.

Podstawa farszu

3. Farsz z szynką

szynka wieprzowa 100 gramów  sól  czarny pieprz mielony  sok z cytryny

Szynkę mielimy, mieszamy z częścią farszu i doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.

Farsz z szynką

4. Farsz z chrzanem

chrzan w słoiku 1 łyżeczka  czosnek suszony ¼ łyżeczki

Czosnek mieszamy z resztą farszu, który potem doprawiamy chrzanem.

Farsz z chrzanem

5. 

Białka napełniamy farszami za pomocą rękawa piekarniczego. Ozdabiamy natką pietruszki, szczypiorkiem, papryczką, szynką, po prostu według swojej fantazji.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się