Hummus
Doskonałe danie z ciecierzycy, które jest nieodłączną częścią kuchni bliskowschodniej.
przepis,fotoprzepis,suszona ciecierzyca,Słone przekąski,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
pieprz biały mielony | ¼ | łyżeczki | |
sok z cytryny | 1 | łyżka | |
suszona ciecierzyca | 200 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
tahini | 2 | łyżki | |
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
2.
Na drugi dzień ją przepłukujemy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu około 50 minut.
3.
sól ½ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • sok z cytryny 1 łyżka
Ostudzoną ugotowaną ciecierzycę dokładnie miksujemy z sokiem cytryny, solą i pieprzem. Według potrzeby dodajemy tyle zimnej wody, abyśmy uzyskali konsystencję jak puree.
4.
tahini 2 łyżki
Na koniec dodajemy tahini. Nie szkodzi gdy konsystencja jest zbyt rzadka, podczas podgrzewania część wody odparuje a hummus zgęstnieje.
5.
Serwujemy na wiele różnych sposobów. Na przykład skrapiamy olejem i posypujemy papryką. Dobrze jest go podawać z ugotowaną całą ciecierzycą, duszonymi warzywami, lub mięsem itp. Smaczny jest również z arabskim chlebem.
Smacznego!