swiatwemnie.pl

Hummus

     

Doskonałe danie z ciecierzycy, które jest nieodłączną częścią kuchni bliskowschodniej.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

niska

 

 

Pieprz biały mielony¼łyżeczki
Sok z cytryny½DL
Suszona ciecierzyca200gramów
Sól½łyżeczki
Tahini2łyżki
Woda200mililitrów

1. 

suszona ciecierzyca 200 g  woda 200 ml

Ciecierzycę na noc moczymy w wodzie.

2. 

Na drugi dzień ją przepłukujemy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu około 50 minut.

3. 

sól ½ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki  sok z cytryny ½ DL

Ostudzoną ugotowaną ciecierzycę dokładnie miksujemy z sokiem cytryny, solą i pieprzem. Według potrzeby dodajemy tyle zimnej wody, abyśmy uzyskali konsystencję jak puree.

4. 

tahini 2 łyżki

Na koniec dodajemy tahini. Nie szkodzi gdy konsystencja jest zbyt rzadka, podczas podgrzewania część wody odparuje a hummus zgęstnieje.

5. 

Serwujemy na wiele różnych sposobów. Na przykład skrapiamy olejem i posypujemy papryką. Dobrze jest go podawać z ugotowaną całą ciecierzycą, duszonymi warzywami, lub mięsem itp. Smaczny jest również z arabskim chlebem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się