Hummus

Doskonałe danie z ciecierzycy, które jest nieodłączną częścią kuchni bliskowschodniej.
przepis,fotoprzepis,suszona ciecierzyca,Słone przekąski,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Słone przekąski
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
113 g
Energia porcji
229 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
pieprz biały mielony | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
sok z cytryny | 1 4 | łyżka kcal | |
suszona ciecierzyca | 200 728 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
tahini | 2 179 | łyżki kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
Na drugi dzień ją przepłukujemy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu około 50 minut.

3.
sól ½ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • sok z cytryny 1 łyżka
Ostudzoną ugotowaną ciecierzycę dokładnie miksujemy z sokiem cytryny, solą i pieprzem. Według potrzeby dodajemy tyle zimnej wody, abyśmy uzyskali konsystencję jak puree.
4.
tahini 2 łyżki
Na koniec dodajemy tahini. Nie szkodzi gdy konsystencja jest zbyt rzadka, podczas podgrzewania część wody odparuje a hummus zgęstnieje.

5.
Serwujemy na wiele różnych sposobów. Na przykład skrapiamy olejem i posypujemy papryką. Dobrze jest go podawać z ugotowaną całą ciecierzycą, duszonymi warzywami, lub mięsem itp. Smaczny jest również z arabskim chlebem.

Smacznego!