PRZEPISY

Śmietanowe pogacze

Śmietanowe pogacze

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Kruche śmietanowe pogacze, posypane tartym serem, nadają się na każdą uroczystość. Przygotowanie ich jest o tyle łatwiejsze ponieważ nie są z ciasta drożdżowego.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

150

240

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

300

1041

gramów

kcal

ocet

1

3

łyżeczka

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

twardy ser

0

??

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 250 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów  ocet 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto....

2. 

Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1cm. Foremką na pogacze albo małą szklanką wykrawamy pogacze.

Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej...

3. 

twardy ser

Pogacze układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy tartym serem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut na złoty kolor.

Pogacze układamy na natłuszczonej blasze,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się