Śmietanowe pogacze

Kruche śmietanowe pogacze, posypane tartym serem, nadają się na każdą uroczystość. Przygotowanie ich jest o tyle łatwiejsze ponieważ nie są z ciasta drożdżowego.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 150 240 | gramów kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
ocet | 1 3 | łyżeczka kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • masło 250 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 gramów • ocet 1 łyżeczka • sól 2 łyżeczki
Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

2.
Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1cm. Foremką na pogacze albo małą szklanką wykrawamy pogacze.

3.
Pogacze układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy tartym serem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 10 minut na złoty kolor.

Smacznego!