Pieczarkowy quiche
Przepis na słone francuskie ciasto nadziewane pieczarkami i serem.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,pieczarki,crème fraîche,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 100 | gramów | |
crème fraîche | 150 | mililitrów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | 100 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
oliwa | - | ||
pieczarki | 250 | gramów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 2 | łyżki |
Przepis
1. Maślane ciasto
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • masło 100 gramów • sól ½ łyżeczki • woda 2 łyżki • jajka kurze 1 sztuka
Do miski ważymy mąkę, dodajemy na mniejsze kawałki pokrojone masło, sól, jajko i wodę. Wszystko razem ręką mieszamy. Zwarte maślane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. Pieczarkowa mieszanka
pieczarki 250 gramów • oliwa • cebula 100 gramów
Na patelni smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy na cienko pokrojone pieczarki. Patelnię przykrywamy, pieczarkową mieszankę dusimy 8 minut.

3. Mieszamy śmietanę z jajkiem
crème fraîche 150 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka
W mniejsze misce mieszamy śmietanę z jajkiem.

4. Wciskanie ciasta
Ciasto rozdzielamy na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy na kształt małych foremek do quiche. Ciasto ugniatamy do foremek.

5.
Na każdym cieście kładziemy 1 łyżkę stołową pieczarkowej mieszanki, dodajemy na mniejsze kawałki pokrojony słony owczy ser, zalewamy 2 łyżkami przygotowanej śmietany. Na wierzch każdego ciasta kładziemy kawałek francuskiego sera.

6.
Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200°C przez 20 minut.

Smacznego!