swiatwemnie.pl

Pieczarkowy quiche

    

Przepis na słone francuskie ciasto nadziewane pieczarkami i serem.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cebula100gramów
crème fraîche150mililitrów
jajka kurze2sztuki
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
oliwa-
pieczarki250gramów
sól½łyżeczki
woda2łyżki

1. Maślane ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  masło 100 gramów  sól ½ łyżeczki  woda 2 łyżki  jajka kurze 1 sztuka

Do miski ważymy mąkę, dodajemy na mniejsze kawałki pokrojone masło, sól, jajko i wodę. Wszystko razem ręką mieszamy. Zwarte maślane ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

Maślane ciasto

2. Pieczarkowa mieszanka

pieczarki 250 gramów  oliwa  cebula 100 gramów

Na patelni smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy na cienko pokrojone pieczarki. Patelnię przykrywamy, pieczarkową mieszankę dusimy 8 minut.

Pieczarkowa mieszanka

3. Mieszamy śmietanę z jajkiem

crème fraîche 150 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka

W mniejsze misce mieszamy śmietanę z jajkiem.

Mieszamy śmietanę z jajkiem

4. Wciskanie ciasta

Ciasto rozdzielamy na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy na kształt małych foremek do quiche. Ciasto ugniatamy do foremek.

Wciskanie ciasta

5. 

Na każdym cieście kładziemy 1 łyżkę stołową pieczarkowej mieszanki, dodajemy na mniejsze kawałki pokrojony słony owczy ser, zalewamy 2 łyżkami przygotowanej śmietany. Na wierzch każdego ciasta kładziemy kawałek francuskiego sera.

6. 

Pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 200°C przez 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się