Faszerowany krokodyl

Przekąska, która z pewnością zaciekawi i ozdobi stół na każdej uroczystości.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,boczek przerośnięty,ser Feta,ser Eidam,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski ›Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 100 640 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
drożdże instant | 2 40 | łyżeczki kcal | |
ketchup | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 1735 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 150 1349 | mililitrów kcal | |
oliwki z papryką | 100 133 | gramów kcal | |
oregano | 0 ?? | kcal | |
pomidory koktajlowe | 150 27 | gramów kcal | |
ser Eidam | 150 429 | gramów kcal | |
ser Feta | 100 263 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • olej słonecznikowy 150 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • sól 2 łyżeczki • drożdże instant 2 łyżeczki
Z mleka, oleju, mąki, cukru, soli i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na odpowiedniej wielkości prostokąt. Brzegi ciasta około 1 - 1,5 cm odcinamy. Ścinki użyjemy na uformowanie oczu i nóg krokodyla.

3.
boczek przerośnięty 100 gramów • ser Feta 100 gramów • oliwki z papryką 100 gramów
Na cieście układamy na cienko pokrojony przerośnięty boczek. Na środek warstwujemy rozkruszony ser i pokrojone oliwki.

4.
pomidory koktajlowe 150 gramów • ser Eidam 150 gramów
Na oliwki warstwujemy na połowę pokrojone pomidory i od wytworzonego wału układamy na boczku na cienko pokrojony ser. Ciasto wraz ze składnikami nacinamy na skos, od brzegu do środkowego wału, na równomierne paski.

5.
Przekładaniem wytworzonych pasków

6.
wytwarzamy ciało krokodyla.

7.
Na końcach wytwarzamy głowę i niewyraźny ogon.

8.
Ze ścinek wytwarzamy, obtoczeniem pomidora w cieście, oczy.

9.
Wytwarzamy nogi.

10.
Ciało krokodyla przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, roztrzepanym jajkiem przyklejamy oczy i nogi i całego krokodyla jajkiem smarujemy.

11.
Krokodyla pieczemy w temperaturze około 170°C przez około 20 -30 minut.

Smacznego!