Faszerowany krokodyl
![Faszerowany krokodyl](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000795/img_pl_4x3/faszerowany-krokodyl_00180.jpg)
Przekąska, która z pewnością zaciekawi i ozdobi stół na każdej uroczystości.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,boczek przerośnięty,ser Feta,ser Eidam,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
drożdże instant | 2 | łyżeczki | |
ketchup | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
olej słonecznikowy | 150 | mililitrów | |
oliwki z papryką | 100 | gramów | |
oregano | - | ||
pomidory koktajlowe | 150 | gramów | |
ser Eidam | 150 | gramów | |
ser Feta | 100 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • olej słonecznikowy 150 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • sól 2 łyżeczki • drożdże instant 2 łyżeczki
Z mleka, oleju, mąki, cukru, soli i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na odpowiedniej wielkości prostokąt. Brzegi ciasta około 1 - 1,5 cm odcinamy. Ścinki użyjemy na uformowanie oczu i nóg krokodyla.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3531w.jpg)
3.
boczek przerośnięty 100 gramów • ser Feta 100 gramów • oliwki z papryką 100 gramów
Na cieście układamy na cienko pokrojony przerośnięty boczek. Na środek warstwujemy rozkruszony ser i pokrojone oliwki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3539w.jpg)
4.
pomidory koktajlowe 150 gramów • ser Eidam 150 gramów
Na oliwki warstwujemy na połowę pokrojone pomidory i od wytworzonego wału układamy na boczku na cienko pokrojony ser. Ciasto wraz ze składnikami nacinamy na skos, od brzegu do środkowego wału, na równomierne paski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3543w.jpg)
5.
Przekładaniem wytworzonych pasków
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3544w.jpg)
6.
wytwarzamy ciało krokodyla.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3546w.jpg)
7.
Na końcach wytwarzamy głowę i niewyraźny ogon.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3547w.jpg)
8.
Ze ścinek wytwarzamy, obtoczeniem pomidora w cieście, oczy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3548w.jpg)
9.
Wytwarzamy nogi.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3549w.jpg)
10.
Ciało krokodyla przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, roztrzepanym jajkiem przyklejamy oczy i nogi i całego krokodyla jajkiem smarujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3552w.jpg)
11.
Krokodyla pieczemy w temperaturze około 170°C przez około 20 -30 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000795/small/IMG_3560w.jpg)
Smacznego!