swiatwemnie.pl

Faszerowany krokodyl

    

Przekąska, która z pewnością zaciekawi i ozdobi stół na każdej uroczystości.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

boczek przerośnięty100gramów
cukier kryształ1łyżeczka
drożdże instant2łyżeczki
ketchup-
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
olej słonecznikowy150mililitrów
oliwki z papryką100gramów
oregano-
pomidory koktajlowe150gramów
ser Eidam150gramów
ser Feta100gramów
sól2łyżeczki

1. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  olej słonecznikowy 150 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki  drożdże instant 2 łyżeczki

Z mleka, oleju, mąki, cukru, soli i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na odpowiedniej wielkości prostokąt. Brzegi ciasta około 1 - 1,5 cm odcinamy. Ścinki użyjemy na uformowanie oczu i nóg krokodyla.

2. 

ketchup  oregano

Ciasto smarujemy keczupem i posypujemy oregano.

3. 

boczek przerośnięty 100 gramów  ser Feta 100 gramów  oliwki z papryką 100 gramów

Na cieście układamy na cienko pokrojony przerośnięty boczek. Na środek warstwujemy rozkruszony ser i pokrojone oliwki.

4. 

pomidory koktajlowe 150 gramów  ser Eidam 150 gramów

Na oliwki warstwujemy na połowę pokrojone pomidory i od wytworzonego wału układamy na boczku na cienko pokrojony ser. Ciasto wraz ze składnikami nacinamy na skos, od brzegu do środkowego wału, na równomierne paski.

5. 

Przekładaniem wytworzonych pasków

6. 

wytwarzamy ciało krokodyla.

7. 

Na końcach wytwarzamy głowę i niewyraźny ogon.

8. 

Ze ścinek wytwarzamy, obtoczeniem pomidora w cieście, oczy.

9. 

Wytwarzamy nogi.

10. 

Ciało krokodyla przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, roztrzepanym jajkiem przyklejamy oczy i nogi i całego krokodyla jajkiem smarujemy.

11. 

Krokodyla pieczemy w temperaturze około 170°C przez około 20 -30 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się