swiatwemnie.pl

Jogurtowe placki z serem

     

Puszyste placki serowe są rewelacyjnym dodatkiem do dobrej, gęstej zupy strączkowej, warzywnej lub mięsnej. Jeśli chcecie je konsumować same, zalecamy podawać z kwaśną śmietaną.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 200 g  soda oczyszczona ¾ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Mąkę mieszamy z jogurtem, solą oraz sodą oczyszczoną (ewentualnie z proszkiem do pieczenia).

2. 

Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy na kształt walca. Dzielimy na 6 części.

3. 

ser Gouda 100 g

Ser trzemy na drobno.

4. 

Każdy kawałek ciasta formujemy na kształt kuleczki. Kuleczkę trochę rozwałkowujemy.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Do środka placka kładziemy część sera i ponownie formujemy kuleczkę. Dosypujemy mąkę według potrzeby.

6. 

Rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm.

7. 

olej rzepakowy

Placki możemy smażyć na sucho na ceramicznej patelni. Jeżeli zamierzamy użyć patelnię teflonową, zalecamy ją posmarować lekko olejem. Placki smażymy około 1,5 minuty z jednej strony...

8. 

olej rzepakowy

...oraz 1,5 minuty z drugiej strony. Z patelni regularnie po każdym placku usuwamy za pomocą papierowego ręcznika kuchennego przepaloną mąkę, która z placków odpada, i ponownie patelnię smarujemy olejem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się