Bułeczki ze skwarkami
Prosty sposób na przygotowanie klasycznych bułeczek ze skwarkami.
przepis,fotoprzepis,skwarki,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
skwarki | 360 | gramów | |
smalec | 2 | łyżki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
2.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
... drugą mielimy. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i wyrabiamy rozczyn.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • sól 2 łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 2 sztuki • smalec 2 łyżki
Do miski zważymy mąkę, dodajemy sól (ilość soli dostosowujemy według własnych potrzeb zasolenia bułeczek), wszystkie skwarki, jajka, żółtka, roztopiony smalec i rozczyn.
4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
6.
Rozdzielamy je na połowę i wyrabiamy z nich dwa grube około 25 cm długie wałki.
7.
Jeden wałek przekrawamy na 16 równych części. Z pojedynczych części formujemy kuleczki.
8.
Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach. Każdą kuleczkę dłonią spłaszczamy a na wierzchu wytwarzamy kratkę.
9.
białko jajka 2 sztuki • sól
Bułeczki zostawiamy na blasze 10 minut wyrosnąć, potem je smarujemy roztrzepanym jajkiem i solimy.
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C 20-25 minut.
11.
Podczas gdy piecze nam się pierwszy wsad wyrabiamy drugą połowę ciasta - drugi wałek.
13.
... pieczemy je tak jak pierwszy wsad.
Smacznego!