swiatwemnie.pl

Bułeczki ze skwarkami

Prosty sposób na przygotowanie klasycznych bułeczek ze skwarkami.

 

Ilość porcji: 32

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

skwarki 360 g

Połowę skwarków siekamy,...

2. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  świeże drożdże 42 g  cukier kryształ 1 łyżeczka

... drugą mielimy. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i wyrabiamy rozczyn.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 g  sól 2 łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 2 sztuki  smalec 2 łyżki

Do miski zważymy mąkę, dodajemy sól (ilość soli dostosowujemy według własnych potrzeb zasolenia bułeczek), wszystkie skwarki, jajka, żółtka, roztopiony smalec i rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na posypaną mąką stolnicę.

6. 

Rozdzielamy je na połowę i wyrabiamy z nich dwa grube około 25 cm długie wałki.

7. 

Jeden wałek przekrawamy na 16 równych części. Z pojedynczych części formujemy kuleczki.

8. 

Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach. Każdą kuleczkę dłonią spłaszczamy a na wierzchu wytwarzamy kratkę.

9. 

białko jajka 2 sztuki  sól

Bułeczki zostawiamy na blasze 10 minut wyrosnąć, potem je smarujemy roztrzepanym jajkiem i solimy.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C 20-25 minut.

11. 

Podczas gdy piecze nam się pierwszy wsad wyrabiamy drugą połowę ciasta - drugi wałek.

12. 

kminek

Te bułeczki po posmarowaniu białkiem możemy posypać kminkiem,...

13. 

... pieczemy je tak jak pierwszy wsad.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się