PRZEPISY

Bułeczki ze skwarkami

Bułeczki ze skwarkami

Prosty sposób na przygotowanie klasycznych bułeczek ze skwarkami.

przepis,fotoprzepis,skwarki,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,Słone przekąski

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

32

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ1łyżeczka
jajka kurze1sztuka
kminek-
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
skwarki360gramów
smalec2łyżki
sól2łyżeczki
sól-
świeże drożdże42gramów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

skwarki 360 gramów

Połowę skwarków siekamy,...

2. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 42 gramów  cukier kryształ 1 łyżeczka

... drugą mielimy. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i wyrabiamy rozczyn.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  sól 2 łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 2 sztuki  smalec 2 łyżki

Do miski zważymy mąkę, dodajemy sól (ilość soli dostosowujemy według własnych potrzeb zasolenia bułeczek), wszystkie skwarki, jajka, żółtka, roztopiony smalec i rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na posypaną mąką stolnicę.

6. 

Rozdzielamy je na połowę i wyrabiamy z nich dwa grube około 25 cm długie wałki.

7. 

Jeden wałek przekrawamy na 16 równych części. Z pojedynczych części formujemy kuleczki.

8. 

Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach. Każdą kuleczkę dłonią spłaszczamy a na wierzchu wytwarzamy kratkę.

9. 

białko jajka 2 sztuki  sól

Bułeczki zostawiamy na blasze 10 minut wyrosnąć, potem je smarujemy roztrzepanym jajkiem i solimy.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C 20-25 minut.

11. 

Podczas gdy piecze nam się pierwszy wsad wyrabiamy drugą połowę ciasta - drugi wałek.

12. 

kminek

Te bułeczki po posmarowaniu białkiem możemy posypać kminkiem,...

13. 

... pieczemy je tak jak pierwszy wsad.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie