Bułeczki ze skwarkami
![Bułeczki ze skwarkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000899/img_pl_4x3/buleczki-ze-skwarkami_00180.jpg)
Prosty sposób na przygotowanie klasycznych bułeczek ze skwarkami.
przepis,fotoprzepis,skwarki,mleko półtłuste 1,5%,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,Słone przekąski
Słone przekąski
Kategorie
Słone przekąski
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 500 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
skwarki | 360 | gramów | |
smalec | 2 | łyżki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
sól | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3125w.jpg)
2.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 42 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka
... drugą mielimy. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, cukier i wyrabiamy rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3126w.jpg)
3.
mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów • sól 2 łyżeczki • jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 2 sztuki • smalec 2 łyżki
Do miski zważymy mąkę, dodajemy sól (ilość soli dostosowujemy według własnych potrzeb zasolenia bułeczek), wszystkie skwarki, jajka, żółtka, roztopiony smalec i rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3128w.jpg)
4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3129w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3131w.jpg)
6.
Rozdzielamy je na połowę i wyrabiamy z nich dwa grube około 25 cm długie wałki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3136w.jpg)
7.
Jeden wałek przekrawamy na 16 równych części. Z pojedynczych części formujemy kuleczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3133w.jpg)
8.
Kuleczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach. Każdą kuleczkę dłonią spłaszczamy a na wierzchu wytwarzamy kratkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3138w.jpg)
9.
białko jajka 2 sztuki • sól
Bułeczki zostawiamy na blasze 10 minut wyrosnąć, potem je smarujemy roztrzepanym jajkiem i solimy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3140w.jpg)
10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160-170°C 20-25 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3146w.jpg)
11.
Podczas gdy piecze nam się pierwszy wsad wyrabiamy drugą połowę ciasta - drugi wałek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3139w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3141w.jpg)
13.
... pieczemy je tak jak pierwszy wsad.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000899/small/IMG_3164w.jpg)
Smacznego!