Maślany pieczony kurczak

Złocisty chrupiący kurczak o delikatnym smaku masła. Najlepiej smakuje z gotowanym ryżem polanym słonym maślanym wypiekiem.
przepis,fotoprzepis,kurczak,masło,Kurczak,Bezglutenowe
Kurczak
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
430 g
Energia porcji
988 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
kurczak | 1.5 2850 | kilograma kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
sól | 2.5 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 50 0 | mililitrów kcal |
Przepis
2.
masło 150 gramów • woda 50 mililitrów
Smarujemy go grubo warstwą miękkiego masła. Wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku.

3.
Odkrywamy, polewamy wypiekiem...

4.
... i na złocisto (około 30 minut) zapiekamy.

5.
Kurczaka wyciągamy...

6.
... i rozcinamy na porcje nożyczkami do drobiu.

Smacznego!