swiatwemnie.pl

Maślany pieczony kurczak

    

Złocisty chrupiący kurczak o delikatnym smaku masła. Najlepiej smakuje z gotowanym ryżem polanym słonym maślanym wypiekiem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

kurczak1.5kilograma
masło150gramów
sól2.5łyżeczki
woda50mililitrów

1. 

kurczak 1.5 kilograma  sól 2.5 łyżeczki

Kurczaka myjemy i solimy z wewnątrz i zewnątrz.

2. 

masło 150 gramów  woda 50 mililitrów

Smarujemy go grubo warstwą miękkiego masła. Wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku.

3. 

Odkrywamy, polewamy wypiekiem...

4. 

... i na złocisto (około 30 minut) zapiekamy.

5. 

Kurczaka wyciągamy...

6. 

... i rozcinamy na porcje nożyczkami do drobiu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się