swiatwemnie.pl

Skwarkowe ślimaczki

     

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 łyżka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 150 g  olej słonecznikowy 50 ml  mleko półtłuste 1,5% 120 ml  świeże drożdże 25 g  cukier kryształ 1 łyżeczka

Rozczyn: Część mleka odlewamy i podgrzewamy tak, aby było letnie. Dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Rozczyn odstawiamy, aby dojrzał a drożdże spęczniały.
Ciasto: Obie mąki, jajko, sól, kwaśną śmietanę, resztę mleka, olej i dojrzały rozczyn mieszamy na gładkie nie klejące się ciasto.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie przygotowujemy sobie nadzienie ze skwarków.

3. Skwarkowe nadzienie

skwarki 500 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 50 g  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki

Skwarki mielimy w młynku do mięsa (dostępne są również gotowe mielone skwarki), dodajemy do nich kwaśną śmietanę, pieprz i sól.

Skwarkowe nadzienie

4. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa bochenki.

5. 

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto, które smarujemy nadzieniem ze skwarków.

6. 

Posmarowane ciasto rolujemy.

7. 

Roladę kroimy na trójkąciki. Układamy je na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się