swiatwemnie.pl

Śmietanowe bożonarodzeniowe kółeczka

     

Puszyste łączone bożonarodzeniowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 220 g  cukier puder 60 g  masło 120 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 140 g  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło, śmietanę i żółtko.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które jest miękkie i klejące.

3. 

Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na jeden dzień do lodówki.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm.

5. 

Wykrawamy krążki i kółeczka (średnica około 4 cm).

6. 

Kółeczka układamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez 12-15 minut. Kółeczka urosną i powiększą swoją wysokość.

7. 

białko jajka 1 sztuka  cukier trzcinowy

Krążki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

8. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

dżem owocowy

Na ostudzone kółeczka smarujemy dżem.

10. 

czekolada do gotowania 60  śmietana do ubijania (30-33%) 4 łyżki

Krążki moczymy w czekoladzie roztopionej w śmietanie do ubijania...

11. 

orzechy włoskie

...i w nasiekanych orzechach.

12. 

Krążki kładziemy na kółeczkach posmarowanych dżemem. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się