swiatwemnie.pl

Śmietanowe bożonarodzeniowe kółeczka

    

Puszyste łączone bożonarodzeniowe ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów  cukier puder 60 gramów  masło 120 gramów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 140 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło, śmietanę i żółtko.

2. 

Wyrabiamy ciasto, które jest miękkie i klejące.

3. 

Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na jeden dzień do lodówki.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm.

5. 

Wykrawamy krążki i kółeczka (średnica około 4 cm).

6. 

Kółeczka układamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez 12-15 minut. Kółeczka urosną i powiększą swoją wysokość.

7. 

białko jajka 1 sztuka  cukier trzcinowy

Krążki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

8. 

Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

dżem owocowy

Na ostudzone kółeczka smarujemy dżem.

10. 

czekolada do gotowania 60  śmietana do ubijania (30-33%) 4 łyżki

Krążki moczymy w czekoladzie roztopionej w śmietanie do ubijania...

11. 

orzechy włoskie

...i w nasiekanych orzechach.

12. 

Krążki kładziemy na kółeczkach posmarowanych dżemem. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się