Śmietanowe bożonarodzeniowe kółeczka

Puszyste łączone bożonarodzeniowe ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 0 ?? | kcal | |
czekolada do gotowania | 60 ?? | kcal | |
dżem owocowy | 0 ?? | kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 140 224 | gramów kcal | |
masło | 120 881 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 220 764 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
orzechy włoskie | 0 ?? | kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 4 187 | łyżki kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 220 gramów • cukier puder 60 gramów • masło 120 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 140 gramów • żółtko jajka 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło, śmietanę i żółtko.

2.
Wyrabiamy ciasto, które jest miękkie i klejące.

3.
Ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na jeden dzień do lodówki.

4.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm.

5.
Wykrawamy krążki i kółeczka (średnica około 4 cm).

6.
Kółeczka układamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C przez 12-15 minut. Kółeczka urosną i powiększą swoją wysokość.

7.
białko jajka 1 sztuka • cukier trzcinowy
Krążki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

8.
Pieczemy 12 minut-y w temperaturze 180 °C.


10.
czekolada do gotowania 60 • śmietana do ubijania (30-33%) 4 łyżki
Krążki moczymy w czekoladzie roztopionej w śmietanie do ubijania...


12.
Krążki kładziemy na kółeczkach posmarowanych dżemem. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!