swiatwemnie.pl

Zaśnieżone drzewka

Przepis na delikatne czekoladowe drzewka ozdobione białą polewą.

 

Ilość porcji: 35

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  żółtko jajka 1 sztuka  masło 200 g  cukier puder 80 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  kakao proszek 1 łyżka

Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Miękkie masło kroimy na mniejsze kawałki, później dodajemy je razem z żółtkiem do mąki.

Przygotowanie ciasta

2. Wyrabiamy ciasto

czekolada 85% 100 g

Na koniec dodajemy drobno startą gorzką czekoladę. Ugniatamy ciasto rękami i robimy z niego kulę, którą odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.

Wyrabiamy ciasto

3. Wykrajanie

Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć 2 cm grubości. Następnie wykrawamy z niego gwiazdki w trzech wielkościach.

Wykrajanie

4. Pieczenie

Gwiazdki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 150 ° C. Upieczone gwiazdki odstawiamy, aby wystygły.

Pieczenie

5. Łączenie

dżem porzeczkowy 1 sztuka

Później łączymy je powidłem. Kładziemy na sobie trzy gwiazdki tak, aby powstała choinka.

Łączenie

6. Polewamy polewą

polewa z białej czekolady 100 g

Choinki potem polewamy roztopioną białą polewą.

Polewamy polewą

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się