swiatwemnie.pl

Przekładane wafle z orzeszkami

Ulubione przekładane wafle z nadzwyczajnym smakiem orzeszków ziemnych.

 

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

orzechy ziemne prażone niesolone 300 g

Orzeszki siekamy w kuchennym siekaczu.

2. 

Część orzeszków może być większa a część może być zupełnie zmielona.

3. 

cukier kryształ 250 g

W garnku przygotowujemy z cukru karmel.

4. 

skondensowane słodzone mleko 397 g

Dodajemy słodzone mleko i rozpuszczamy je.

5. 

masło 250 g

Potem dodajemy masło i mieszamy aż masło dobrze wchłonie się do karmelu.

6. 

Dodajemy orzeszki. Często mieszając ostudzamy przez 10-15 minut. Masa musi się dobrze rozsmarowywać na waflach, nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.

7. 

wafle tortowe 75 g

Wafel (rozmiar 28x15 cm) kładziemy na kuchenną deseczkę i równomiernie rozsmarowujemy na nim 4 mniejsze chochelki (objętość chochelki około 50 ml) schłodzonej karmelowej masy.

8. 

Na karmelową masę kładziemy drugi wafel, ponownie nanosimy masę, kontynuujemy trzecim waflem i masą. Kończymy czwartym waflem, delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki do stężenia na 15 minut i potem wafle obciążamy (kładziemy na nie deseczkę a na nią garnek z wodą). Zostawiamy na noc w lodówce do stężenia.

9. 

Stężone wafle kroimy na dowolne kształty i porcje (od czego zależy ilość porcji które uzyskamy) ostrym nożem. Potem je ozdabiamy.

10. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się