PRZEPISY

Przekładane wafle z orzeszkami

Przekładane wafle z orzeszkami

Ulubione przekładane wafle z nadzwyczajnym smakiem orzeszków ziemnych.

przepis,fotoprzepis,orzechy ziemne prażone niesolone,cukier kryształ,skondensowane słodzone mleko,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Wielkanoc

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ250gramów
masło250gramów
orzechy ziemne prażone niesolone300gramów
skondensowane słodzone mleko397gramów
wafle tortowe75gramów

 

Przepis

1. 

orzechy ziemne prażone niesolone 300 gramów

Orzeszki siekamy w kuchennym siekaczu.

2. 

Część orzeszków może być większa a część może być zupełnie zmielona.

3. 

cukier kryształ 250 gramów

W garnku przygotowujemy z cukru karmel.

4. 

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Dodajemy słodzone mleko i rozpuszczamy je.

5. 

masło 250 gramów

Potem dodajemy masło i mieszamy aż masło dobrze wchłonie się do karmelu.

6. 

Dodajemy orzeszki. Często mieszając ostudzamy przez 10-15 minut. Masa musi się dobrze rozsmarowywać na waflach, nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.

7. 

wafle tortowe 75 gramów

Wafel (rozmiar 28x15 cm) kładziemy na kuchenną deseczkę i równomiernie rozsmarowujemy na nim 4 mniejsze chochelki (objętość chochelki około 50 ml) schłodzonej karmelowej masy.

8. 

Na karmelową masę kładziemy drugi wafel, ponownie nanosimy masę, kontynuujemy trzecim waflem i masą. Kończymy czwartym waflem, delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki do stężenia na 15 minut i potem wafle obciążamy (kładziemy na nie deseczkę a na nią garnek z wodą). Zostawiamy na noc w lodówce do stężenia.

9. 

Stężone wafle kroimy na dowolne kształty i porcje (od czego zależy ilość porcji które uzyskamy) ostrym nożem. Potem je ozdabiamy.

10. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie