PRZEPISY

Przekładane wafle z orzeszkami

Przekładane wafle z orzeszkami

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Ulubione przekładane wafle z nadzwyczajnym smakiem orzeszków ziemnych.

przepis,fotoprzepis,orzechy ziemne prażone niesolone,cukier kryształ,skondensowane słodzone mleko,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia,Wielkanoc

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

250

1005

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

orzechy ziemne prażone niesolone

300

1755

gramów

kcal

skondensowane słodzone mleko

397

1287

gramów

kcal

wafle tortowe

75

293

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

orzechy ziemne prażone niesolone 300 gramów

Orzeszki siekamy w kuchennym siekaczu.

Orzeszki siekamy w kuchennym siekaczu....

2. 

Część orzeszków może być większa a część może być zupełnie zmielona.

Część orzeszków może być większa a część...

3. 

cukier kryształ 250 gramów

W garnku przygotowujemy z cukru karmel.

W garnku przygotowujemy z cukru karmel....

4. 

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Dodajemy słodzone mleko i rozpuszczamy je.

Dodajemy słodzone mleko i rozpuszczamy je....

5. 

masło 250 gramów

Potem dodajemy masło i mieszamy aż masło dobrze wchłonie się do karmelu.

Potem dodajemy masło i mieszamy aż masło dobrze...

6. 

Dodajemy orzeszki. Często mieszając ostudzamy przez 10-15 minut. Masa musi się dobrze rozsmarowywać na waflach, nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.

Dodajemy orzeszki. Często mieszając ostudzamy...

7. 

wafle tortowe 75 gramów

Wafel (rozmiar 28x15 cm) kładziemy na kuchenną deseczkę i równomiernie rozsmarowujemy na nim 4 mniejsze chochelki (objętość chochelki około 50 ml) schłodzonej karmelowej masy.

Wafel (rozmiar 28x15 cm) kładziemy na kuchenną...

8. 

Na karmelową masę kładziemy drugi wafel, ponownie nanosimy masę, kontynuujemy trzecim waflem i masą. Kończymy czwartym waflem, delikatnie dociskamy, wkładamy do lodówki do stężenia na 15 minut i potem wafle obciążamy (kładziemy na nie deseczkę a na nią garnek z wodą). Zostawiamy na noc w lodówce do stężenia.

Na karmelową masę kładziemy drugi wafel,...

9. 

Stężone wafle kroimy na dowolne kształty i porcje (od czego zależy ilość porcji które uzyskamy) ostrym nożem. Potem je ozdabiamy.

Stężone wafle kroimy na dowolne kształty i...

10. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Przechowujemy w chłodnym miejscu....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się