Gryczane bożonarodzeniowe ciasteczka
![Gryczane bożonarodzeniowe ciasteczka](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001783/img_pl_4x3/gryczane-bozonarodzeniowe-ciasteczka_00180.jpg)
Bezglutenowe bożonarodzeniowe ciasteczka z dżemem.
przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,miód,cynamon mielony,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
cukrowe posypki kolorowe | - | ||
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
czekolada do gotowania | - | ||
dżem owocowy | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
masło | 100 | gramów | |
miód | 80 | gramów | |
mąka gryczana | 200 | gramów | |
soda oczyszczona | ¼ | łyżeczki | |
sól | 1 | szczypta |
Przepis
1.
mąka gryczana 200 gramów • miód 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • masło 100 gramów • sól 1 szczypta • cynamon mielony 1 łyżeczka • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6897.jpg)
2.
Wyrabiamy (mieszamy) bardzo lepkie miękkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6900.jpg)
3.
Ciasto przekładamy na folię spożywczą, zapakowujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6901.jpg)
4.
Stężone ciasto kładziemy na papierze do pieczenia,...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6904.jpg)
5.
... przykrywamy drugim papierem i rozwałkowujemy na grubość 5-6 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6905.jpg)
6.
Z ciasta wykrawamy foremką (średnica około 4 cm) dowolne kształty.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6907.jpg)
7.
Za pomocą ostrego noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy odbić wzór. Ciasto które wykrawaliśmy i które nam podczas tego zmiękło, ściągamy nożem z papieru, ponownie zapakowujemy do folii. Gdy będzie się piekła pierwsza wyrobiona część pozostałe ciasto możemy włożyć do zamrażalki by stężało (na około 10 minut).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6912.jpg)
8.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6921.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6930.jpg)
10.
czekolada do gotowania • cukrowe posypki kolorowe
... polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy kolorową posypką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001783/small/IMG_6939.jpg)
Smacznego!