swiatwemnie.pl

Gryczane bożonarodzeniowe ciasteczka

     

Bezglutenowe bożonarodzeniowe ciasteczka z dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka gryczana 200 g  miód 80 g  jajka kurze 1 sztuka  masło 100 g  sól 1 szczypta  cynamon mielony 1 łyżeczka  soda oczyszczona ¼ łyżeczki

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

2. 

Wyrabiamy (mieszamy) bardzo lepkie miękkie ciasto.

3. 

Ciasto przekładamy na folię spożywczą, zapakowujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

4. 

Stężone ciasto kładziemy na papierze do pieczenia,...

5. 

... przykrywamy drugim papierem i rozwałkowujemy na grubość 5-6 cm.

6. 

Z ciasta wykrawamy foremką (średnica około 4 cm) dowolne kształty.

7. 

Za pomocą ostrego noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy odbić wzór. Ciasto które wykrawaliśmy i które nam podczas tego zmiękło, ściągamy nożem z papieru, ponownie zapakowujemy do folii. Gdy będzie się piekła pierwsza wyrobiona część pozostałe ciasto możemy włożyć do zamrażalki by stężało (na około 10 minut).

8. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 175 °C.

9. 

dżem owocowy

Upieczone ciasteczka łączymy dżemem,...

10. 

czekolada do gotowania  cukrowe posypki kolorowe

... polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy kolorową posypką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się