Nie pieczone figowe salami
![Nie pieczone figowe salami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001567/img_pl_4x3/nie-pieczone-figowe-salami_00180.jpg)
Smaczny, nie pieczony przysmak na bożonarodzeniowy stół.
przepis,fotoprzepis,suszone figi,biszkopty mini,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia
Ciasteczka
Kategorie
Ciasteczka Boże Narodzenie Bez pieczenia Bożonarodzeniowe desery bez pieczenia Bożonarodzeniowe pieczywo
Składniki
Składniki
biszkopty mini | 120 | gramów | |
cukier trzcinowy | 40 | gramów | |
masło | 150 | gramów | |
masło | - | ||
migdały mielone | - | ||
suszone figi | 250 | gramów | |
żółtko jajka | 2 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6831.jpg)
2.
Mielimy je, albo siekamy na puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6835.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6847.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6841.jpg)
5.
Dodajemy do masła, krótko podgrzewamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6852.jpg)
6.
...i dodajemy figi.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6857.jpg)
7.
Dokładnie mieszamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6862.jpg)
8.
biszkopty mini 120 gramów
...i wsypujemy biszkopty. Dobrze mieszamy. Jeśli użyjemy większe biszkopty, najpierw je siekamy na drobno i dopiero potem dodajemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6866.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6868.jpg)
10.
Zapakowujemy i kształtujemy na sztabkę. Odstawiamy na około 4 godziny do lodówki by stężały.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6873.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6920.jpg)
12.
Obydwie połówki zapakowujemy, każdą osobno, w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6927.jpg)
13.
Po stężeniu i zmięknięciu biszkoptów kroimy na porcje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001567/small/IMG_6984.jpg)
Smacznego!