swiatwemnie.pl

Nie pieczone figowe salami

    

Smaczny, nie pieczony przysmak na bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

biszkopty mini120gramów
cukier trzcinowy40gramów
masło150gramów
masło-
migdały mielone-
suszone figi250gramów
żółtko jajka2sztuki

1. 

suszone figi 250 gramów

Figi myjemy i usuwamy z nich twarde części ogonka.

2. 

Mielimy je, albo siekamy na puree.

3. 

masło 150 gramów

W garnku roztapiamy masło.

4. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier trzcinowy 40 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

Dodajemy do masła, krótko podgrzewamy...

6. 

...i dodajemy figi.

7. 

Dokładnie mieszamy...

8. 

biszkopty mini 120 gramów

...i wsypujemy biszkopty. Dobrze mieszamy. Jeśli użyjemy większe biszkopty, najpierw je siekamy na drobno i dopiero potem dodajemy.

9. 

masło

Masę forujemy na folii aluminiowej posmarowanej masłem na kształt walca o długości 35 cm.

10. 

Zapakowujemy i kształtujemy na sztabkę. Odstawiamy na około 4 godziny do lodówki by stężały.

11. 

migdały mielone

Salami rozwijamy, przekrawamy i obtaczamy w migdałach.

12. 

Obydwie połówki zapakowujemy, każdą osobno, w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.

13. 

Po stężeniu i zmięknięciu biszkoptów kroimy na porcje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się