swiatwemnie.pl

Nie pieczone figowe salami

     

Smaczny, nie pieczony przysmak na bożonarodzeniowy stół.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

1. 

suszone figi 250 g

Figi myjemy i usuwamy z nich twarde części ogonka.

2. 

Mielimy je, albo siekamy na puree.

3. 

masło 150 g

W garnku roztapiamy masło.

4. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier trzcinowy 40 g

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

5. 

Dodajemy do masła, krótko podgrzewamy...

6. 

...i dodajemy figi.

7. 

Dokładnie mieszamy...

8. 

biszkopty mini 120 g

...i wsypujemy biszkopty. Dobrze mieszamy. Jeśli użyjemy większe biszkopty, najpierw je siekamy na drobno i dopiero potem dodajemy.

9. 

masło

Masę forujemy na folii aluminiowej posmarowanej masłem na kształt walca o długości 35 cm.

10. 

Zapakowujemy i kształtujemy na sztabkę. Odstawiamy na około 4 godziny do lodówki by stężały.

11. 

migdały mielone

Salami rozwijamy, przekrawamy i obtaczamy w migdałach.

12. 

Obydwie połówki zapakowujemy, każdą osobno, w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin.

13. 

Po stężeniu i zmięknięciu biszkoptów kroimy na porcje.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się