swiatwemnie.pl

Przekładane wafle

     

Sprawdzony przepis na fantastyczne nie pieczone karmelowo-orzechowe przekładane wafle.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cukier kryształ 300 g

Do garnka z szerokim dnem wsypujemy cukier. Włączamy średnie ogrzewanie i przykrywamy.

2. 

Po około 10 minutach cukier zacznie się karmelizować. Uwaga na intensywność podgrzewania, aby się cukier nie przypalił.

3. 

Za kilka minut znikną kryształy cukru i wszystko zmieni się na ciekły karmel.

4. 

masło 250 g

Stopniowo, po kawałkach, dodajemy i roztapiamy masło w karmelu.

5. 

skondensowane słodzone mleko 397 g

Stopniowo dodajemy skondensowane mleko i gotujemy, dopóki się masa nie połączy.

6. 

mielone orzechy włoskie 250 g

Dodajemy mielone orzechy i odstawiamy z ognia.

7. 

wafle tortowe 6 sztuk

I możemy napełniać tortowe wafle. Zaczynamy waflem i na niego równomiernie łyżką rozcieramy warstwę masy.

8. 

Na jedną warstwę około cztery łyżki.

9. 

Obciążamy kuchenną deseczką i odstawiamy do stężenia.

10. 

Po stężeniu kroimy na mniejsze kawałki - prostokąty, kwadraty albo trójkąty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się