PRZEPISY

Przekładane wafle

Przekładane wafle

Sprawdzony przepis na fantastyczne nie pieczone karmelowo-orzechowe przekładane wafle.

przepis,fotoprzepis,skondensowane słodzone mleko,mielone orzechy włoskie,wafle tortowe,Ciasteczka,Boże Narodzenie,Bez pieczenia

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ300gramów
masło250gramów
mielone orzechy włoskie250gramów
skondensowane słodzone mleko397gramów
wafle tortowe6sztuk

 

Przepis

1. 

cukier kryształ 300 gramów

Do garnka z szerokim dnem wsypujemy cukier. Włączamy średnie ogrzewanie i przykrywamy.

2. 

Po około 10 minutach cukier zacznie się karmelizować. Uwaga na intensywność podgrzewania, aby się cukier nie przypalił.

3. 

Za kilka minut znikną kryształy cukru i wszystko zmieni się na ciekły karmel.

4. 

masło 250 gramów

Stopniowo, po kawałkach, dodajemy i roztapiamy masło w karmelu.

5. 

skondensowane słodzone mleko 397 gramów

Stopniowo dodajemy skondensowane mleko i gotujemy, dopóki się masa nie połączy.

6. 

mielone orzechy włoskie 250 gramów

Dodajemy mielone orzechy i odstawiamy z ognia.

7. 

wafle tortowe 6 sztuk

I możemy napełniać tortowe wafle. Zaczynamy waflem i na niego równomiernie łyżką rozcieramy warstwę masy.

8. 

Na jedną warstwę około cztery łyżki.

9. 

Obciążamy kuchenną deseczką i odstawiamy do stężenia.

10. 

Po stężeniu kroimy na mniejsze kawałki - prostokąty, kwadraty albo trójkąty.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie