Kardamonowe indyjskie ciasteczka
Polecamy jeden z przepisów na delikatne, kruche i smaczne ciasteczka Nankatai, które się bardzo chętnie piecze podczas różnych świąt w Indii, nie wyłączając świąt Bożego Narodzenia.
przepis,fotoprzepis,mielony kardamon,słodkie migdały,Ciasteczka,Kuchnia indyjska,Boże Narodzenie,Wegetariańskie przepisy
Ciasteczka
Kuchnia indyjska
Kategorie
Ciasteczka › Kuchnia indyjska › Boże Narodzenie › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia azjatycka › Bożonarodzeniowe pieczywo ›
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 75 | gramów | |
kasza manna | 25 | gramów | |
masło | 160 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | ½ | łyżeczki | |
mielony kardamon | 1 | łyżeczka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 | gramów | |
mąka pełnoziarnista | 100 | gramów | |
mąka z ciecierzycy | 25 | gramów | |
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
słodkie migdały | - |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mąka pełnoziarnista 100 gramów • mąka z ciecierzycy 25 gramów • kasza manna 25 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • cukier trzcinowy 75 gramów • mielony kardamon 1 łyżeczka • mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki • masło 160 gramów
Do miski wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawy i pokrojone miękkie masło.
2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na bok na pół godziny w temperaturze pokojowej.
3.
Ciasto ugniatamy i wytwarzamy z niego kuleczki do których wciskamy migdały albo pistacje.
4.
Pieczemy w temperaturze 180° 15 minut. Po upieczeniu dokładnie ostudzamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!