swiatwemnie.pl

Kardamonowe indyjskie ciasteczka

     

Polecamy jeden z przepisów na delikatne, kruche i smaczne ciasteczka Nankatai, które się bardzo chętnie piecze podczas różnych świąt w Indii, nie wyłączając świąt Bożego Narodzenia.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  mąka pełnoziarnista 100 gramów  mąka z ciecierzycy 25 gramów  kasza manna 25 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 75 gramów  mielony kardamon 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki  masło 160 gramów

Do miski wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawy i pokrojone miękkie masło.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na bok na pół godziny w temperaturze pokojowej.

3. 

słodkie migdały

Ciasto ugniatamy i wytwarzamy z niego kuleczki do których wciskamy migdały albo pistacje.

4. 

Pieczemy w temperaturze 180° 15 minut. Po upieczeniu dokładnie ostudzamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się