Kardamonowe indyjskie ciasteczka

Polecamy jeden z przepisów na delikatne, kruche i smaczne ciasteczka Nankatai, które się bardzo chętnie piecze podczas różnych świąt w Indii, nie wyłączając świąt Bożego Narodzenia.
przepis,fotoprzepis,mielony kardamon,słodkie migdały,Ciasteczka,Kuchnia indyjska,Boże Narodzenie,Wegetariańskie przepisy
Ciasteczka
Kuchnia indyjska
Kategorie
Ciasteczka › Kuchnia indyjska › Boże Narodzenie › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia azjatycka › Bożonarodzeniowe pieczywo ›Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | 75 297 | gramów kcal | |
kasza manna | 25 91 | gramów kcal | |
masło | 160 1175 | gramów kcal | |
mielona gałka muszkatołowa | ½ 14 | łyżeczki kcal | |
mielony kardamon | 1 19 | łyżeczka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 521 | gramów kcal | |
mąka pełnoziarnista | 100 335 | gramów kcal | |
mąka z ciecierzycy | 25 97 | gramów kcal | |
soda oczyszczona | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
słodkie migdały | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mąka pełnoziarnista 100 gramów • mąka z ciecierzycy 25 gramów • kasza manna 25 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • cukier trzcinowy 75 gramów • mielony kardamon 1 łyżeczka • mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki • masło 160 gramów
Do miski wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawy i pokrojone miękkie masło.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na bok na pół godziny w temperaturze pokojowej.

3.
Ciasto ugniatamy i wytwarzamy z niego kuleczki do których wciskamy migdały albo pistacje.

4.
Pieczemy w temperaturze 180° 15 minut. Po upieczeniu dokładnie ostudzamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!