PRZEPISY

Kardamonowe indyjskie ciasteczka

Kardamonowe indyjskie ciasteczka

Polecamy jeden z przepisów na delikatne, kruche i smaczne ciasteczka Nankatai, które się bardzo chętnie piecze podczas różnych świąt w Indii, nie wyłączając świąt Bożego Narodzenia.

przepis,fotoprzepis,mielony kardamon,słodkie migdały,Ciasteczka,Kuchnia indyjska,Boże Narodzenie,Wegetariańskie przepisy

Ciasteczka

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier trzcinowy75gramów
kasza manna25gramów
masło160gramów
mielona gałka muszkatołowa½łyżeczki
mielony kardamon1łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
mąka pełnoziarnista100gramów
mąka z ciecierzycy25gramów
soda oczyszczona½łyżeczki
słodkie migdały-

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  mąka pełnoziarnista 100 gramów  mąka z ciecierzycy 25 gramów  kasza manna 25 gramów  soda oczyszczona ½ łyżeczki  cukier trzcinowy 75 gramów  mielony kardamon 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa ½ łyżeczki  masło 160 gramów

Do miski wsypujemy mąki, sodę oczyszczoną, cukier, przyprawy i pokrojone miękkie masło.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na bok na pół godziny w temperaturze pokojowej.

3. 

słodkie migdały

Ciasto ugniatamy i wytwarzamy z niego kuleczki do których wciskamy migdały albo pistacje.

4. 

Pieczemy w temperaturze 180° 15 minut. Po upieczeniu dokładnie ostudzamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie