Ciasteczka z melasą

W smaku ciekawe chrupiące ciasteczko o zapachu świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze gdy połączymy dwa ciasteczka ulubionym dżemem.
przepis,fotoprzepis,melasa trzcinowa bio,cukier trzcinowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier trzcinowy | 80 317 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
imbir mielony | ½ 3 | łyżeczki kcal | |
kakao proszek | 40 123 | gramów kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
melasa trzcinowa bio | 80 232 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 174 | gramów kcal | |
mąka pełnoziarnista | 150 503 | gramów kcal |
Przepis
1.
masło 200 gramów • kakao proszek 40 gramów • melasa trzcinowa bio 80 gramów • cukier trzcinowy 80 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • mąka pełnoziarnista 150 gramów • białko jajka 2 sztuki • cynamon mielony ½ łyżeczki • imbir mielony ½ łyżeczki
Obydwie mąki mieszamy i wkrawamy do nich masło, dodajemy białka, melasę, cukier, kakao, cynamon i imbir. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto przekrawamy na połowę. Jedną wkładamy z powrotem do lodówki, drugą rozwałkowujemy na około 0,5 cm.

2.
Większą foremką wykrawamy ciasteczka...

3.
... a mniejszą odciskamy wzór.

4.
Za pomocą szerokiego noża układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

5.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

6.
Z blachy wyciągamy aż po całkowitym wystudzeniu. Drugą część ciasta wyrabiamy po upieczeniu pierwszej części.

Smacznego!