swiatwemnie.pl

Ciasteczka z melasą

     

W smaku ciekawe chrupiące ciasteczko o zapachu świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze gdy połączymy dwa ciasteczka ulubionym dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Białko jajka2sztuki
Cukier trzcinowy80gramów
Cynamon mielony½łyżeczki
Imbir mielony½łyżeczki
Kakao proszek40gramów
Masło200gramów
Melasa trzcinowa bio80gramów
Mąka chlebowa pszenna t75050gramów
Mąka pełnoziarnista150gramów

1. 

masło 200 g  kakao proszek 40 g  melasa trzcinowa bio 80 g  cukier trzcinowy 80 g  mąka chlebowa pszenna T750 50 g  mąka pełnoziarnista 150 g  białko jajka 2 sztuki  cynamon mielony ½ łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki

Obydwie mąki mieszamy i wkrawamy do nich masło, dodajemy białka, melasę, cukier, kakao, cynamon i imbir. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto przekrawamy na połowę. Jedną wkładamy z powrotem do lodówki, drugą rozwałkowujemy na około 0,5 cm.

2. 

Większą foremką wykrawamy ciasteczka...

3. 

... a mniejszą odciskamy wzór.

4. 

Za pomocą szerokiego noża układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

Z blachy wyciągamy aż po całkowitym wystudzeniu. Drugą część ciasta wyrabiamy po upieczeniu pierwszej części.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się