swiatwemnie.pl

Ciasteczka z melasą

    

W smaku ciekawe chrupiące ciasteczko o zapachu świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze gdy połączymy dwa ciasteczka ulubionym dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

50

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

białko jajka2sztuki
cukier trzcinowy80gramów
cynamon mielony½łyżeczki
imbir mielony½łyżeczki
kakao proszek40gramów
masło200gramów
melasa trzcinowa bio80gramów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
mąka pełnoziarnista150gramów

1. 

masło 200 gramów  kakao proszek 40 gramów  melasa trzcinowa bio 80 gramów  cukier trzcinowy 80 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  mąka pełnoziarnista 150 gramów  białko jajka 2 sztuki  cynamon mielony ½ łyżeczki  imbir mielony ½ łyżeczki

Obydwie mąki mieszamy i wkrawamy do nich masło, dodajemy białka, melasę, cukier, kakao, cynamon i imbir. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto przekrawamy na połowę. Jedną wkładamy z powrotem do lodówki, drugą rozwałkowujemy na około 0,5 cm.

2. 

Większą foremką wykrawamy ciasteczka...

3. 

... a mniejszą odciskamy wzór.

4. 

Za pomocą szerokiego noża układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

5. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

Z blachy wyciągamy aż po całkowitym wystudzeniu. Drugą część ciasta wyrabiamy po upieczeniu pierwszej części.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się