Ciasteczka z melasą
W smaku ciekawe chrupiące ciasteczko o zapachu świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze gdy połączymy dwa ciasteczka ulubionym dżemem.
przepis,fotoprzepis,melasa trzcinowa bio,cukier trzcinowy,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier trzcinowy | 80 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
imbir mielony | ½ | łyżeczki | |
kakao proszek | 40 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
melasa trzcinowa bio | 80 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
mąka pełnoziarnista | 150 | gramów |
Przepis
1.
masło 200 gramów • kakao proszek 40 gramów • melasa trzcinowa bio 80 gramów • cukier trzcinowy 80 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • mąka pełnoziarnista 150 gramów • białko jajka 2 sztuki • cynamon mielony ½ łyżeczki • imbir mielony ½ łyżeczki
Obydwie mąki mieszamy i wkrawamy do nich masło, dodajemy białka, melasę, cukier, kakao, cynamon i imbir. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto przekrawamy na połowę. Jedną wkładamy z powrotem do lodówki, drugą rozwałkowujemy na około 0,5 cm.
2.
Większą foremką wykrawamy ciasteczka...
3.
... a mniejszą odciskamy wzór.
4.
Za pomocą szerokiego noża układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
5.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
6.
Z blachy wyciągamy aż po całkowitym wystudzeniu. Drugą część ciasta wyrabiamy po upieczeniu pierwszej części.
Smacznego!