swiatwemnie.pl

Migdałowe kapturki

     

Kruche trójkąciki wypełnione nadzieniem migdałowym.

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów  cukier kryształ 80 gramów  masło 200 gramów  żółtko jajka 3 sztuki

Mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.

2. 

Ciasto wkładamy do folii i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

3. 

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 100 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę, dosypując do niej cukier...

4. 

migdały mielone 150 gramów

...oraz migdały.

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm, wykrawamy kółeczka o średnicy około 7 cm.

6. 

Na każdym kółeczku kładziemy odpowiednią porcję nadzienia migdałowego. Brzegi kółeczek smarujemy roztrzepanym białkiem.

7. 

Kółeczka dociskamy tak, aby wytworzyć kształt kapturka lub kapelusika.

8. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9. 

Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

10. 

cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier puder 2 łyżeczki

Cynamon mieszamy z cukrem a następnie przez sitko posypujemy nim nie całkiem wystudzone ciastka. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamykanym naczyniu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się