Migdałowe kapturki
![Migdałowe kapturki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001551/img_pl_4x3/migdalowe-kapturki_00180.jpg)
Kruche trójkąciki wypełnione nadzieniem migdałowym.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,migdały mielone,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 | sztuki | |
cukier kryształ | 180 | gramów | |
cukier puder | 2 | łyżeczki | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
masło | 200 | gramów | |
migdały mielone | 150 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 375 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów • cukier kryształ 80 gramów • masło 200 gramów • żółtko jajka 3 sztuki
Mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6372.jpg)
2.
Ciasto wkładamy do folii i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6378.jpg)
3.
białko jajka 2 sztuki • cukier kryształ 100 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, dosypując do niej cukier...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6431.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6433.jpg)
5.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm, wykrawamy kółeczka o średnicy około 7 cm.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6435.jpg)
6.
Na każdym kółeczku kładziemy odpowiednią porcję nadzienia migdałowego. Brzegi kółeczek smarujemy roztrzepanym białkiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6437.jpg)
7.
Kółeczka dociskamy tak, aby wytworzyć kształt kapturka lub kapelusika.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6439.jpg)
8.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6440.jpg)
9.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6446.jpg)
10.
cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier puder 2 łyżeczki
Cynamon mieszamy z cukrem a następnie przez sitko posypujemy nim nie całkiem wystudzone ciastka. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamykanym naczyniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001551/small/IMG_6442.jpg)
Smacznego!