Migdałowe kapturki

Kruche trójkąciki wypełnione nadzieniem migdałowym.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,masło,migdały mielone,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 180 724 | gramów kcal | |
cukier puder | 2 39 | łyżeczki kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
migdały mielone | 150 864 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 375 1302 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 375 gramów • cukier kryształ 80 gramów • masło 200 gramów • żółtko jajka 3 sztuki
Mąkę, cukier, pokrojone masło oraz żółtka wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.

2.
Ciasto wkładamy do folii i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

3.
białko jajka 2 sztuki • cukier kryształ 100 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę, dosypując do niej cukier...


5.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm, wykrawamy kółeczka o średnicy około 7 cm.

6.
Na każdym kółeczku kładziemy odpowiednią porcję nadzienia migdałowego. Brzegi kółeczek smarujemy roztrzepanym białkiem.

7.
Kółeczka dociskamy tak, aby wytworzyć kształt kapturka lub kapelusika.

8.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.

10.
cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier puder 2 łyżeczki
Cynamon mieszamy z cukrem a następnie przez sitko posypujemy nim nie całkiem wystudzone ciastka. Przechowujemy w chłodnym miejscu w zamykanym naczyniu.

Smacznego!