Kruche kawowe torciki

Bożonarodzeniowe ciasteczka z kruchego ciasta nadziewane kremem mocca.
przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Składniki
Składniki
biała czekolada | 0 ?? | kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
kawa rozpuszczalna | 1.5 22 | łyżeczki kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 200 128 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
posypka czekoladowa | 0 ?? | kcal | |
skrobia kukurydziana | 30 109 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier puder 60 gramów • masło 125 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło i jajko.

2.
Wyrabiamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki.

3.
mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów • cukier kryształ 80 gramów • skrobia kukurydziana 30 gramów • kawa rozpuszczalna 1.5 łyżeczki
W mleku mieszamy cukier, skrobię i kawę. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia ...

4.
... i gotujemy do zgęstnienia. Średnio ostudzamy.

5.
masło 125 gramów
Do głębszego naczynia wkładamy masło, dodajemy letni budyń i ubijamy krem. Jeśli jest krem zbyt rzadki możemy go włożyć do lodówki, gdy nam się w międzyczasie będą piekły kółeczka.

6.
Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 centymetra i wykrawamy kółeczka o średnicy 4 cm.

7.
Z pomocą noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C.

8.
Ostudzone kółeczka smarujemy grubszą warstwą kremu i po dwa razem łączymy.

9.
biała czekolada • posypka czekoladowa
Torciki ozdabiamy i odkładamy w chłodne miejsce by poleżały i stężały. Po dwóch - trzech dniach są gotowe do konsumpcji. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!