PRZEPISY

Kruche kawowe torciki

Kruche kawowe torciki

Bożonarodzeniowe ciasteczka z kruchego ciasta nadziewane kremem mocca.

przepis,fotoprzepis,kawa rozpuszczalna,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała czekolada-
cukier kryształ80gramów
cukier puder60gramów
jajka kurze1sztuka
kawa rozpuszczalna1.5łyżeczki
masło250gramów
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750250gramów
posypka czekoladowa-
skrobia kukurydziana30gramów

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier puder 60 gramów  masło 125 gramów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło i jajko.

2. 

Wyrabiamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki.

3. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  cukier kryształ 80 gramów  skrobia kukurydziana 30 gramów  kawa rozpuszczalna 1.5 łyżeczki

W mleku mieszamy cukier, skrobię i kawę. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia ...

4. 

... i gotujemy do zgęstnienia. Średnio ostudzamy.

5. 

masło 125 gramów

Do głębszego naczynia wkładamy masło, dodajemy letni budyń i ubijamy krem. Jeśli jest krem zbyt rzadki możemy go włożyć do lodówki, gdy nam się w międzyczasie będą piekły kółeczka.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 centymetra i wykrawamy kółeczka o średnicy 4 cm.

7. 

Z pomocą noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C.

8. 

Ostudzone kółeczka smarujemy grubszą warstwą kremu i po dwa razem łączymy.

9. 

biała czekolada  posypka czekoladowa

Torciki ozdabiamy i odkładamy w chłodne miejsce by poleżały i stężały. Po dwóch - trzech dniach są gotowe do konsumpcji. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie