swiatwemnie.pl

Kruche kawowe torciki

     

Bożonarodzeniowe ciasteczka z kruchego ciasta nadziewane kremem mocca.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  cukier puder 60 g  masło 125 g  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, nasiekane masło i jajko.

2. 

Wyrabiamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki.

3. 

mleko tłuste 3,5% 200 ml  cukier kryształ 80 g  skrobia kukurydziana 30 g  kawa rozpuszczalna 1.5 łyżeczki

W mleku mieszamy cukier, skrobię i kawę. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia ...

4. 

... i gotujemy do zgęstnienia. Średnio ostudzamy.

5. 

masło 125 g

Do głębszego naczynia wkładamy masło, dodajemy letni budyń i ubijamy krem. Jeśli jest krem zbyt rzadki możemy go włożyć do lodówki, gdy nam się w międzyczasie będą piekły kółeczka.

6. 

Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 centymetra i wykrawamy kółeczka o średnicy 4 cm.

7. 

Z pomocą noża przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C.

8. 

Ostudzone kółeczka smarujemy grubszą warstwą kremu i po dwa razem łączymy.

9. 

biała czekolada  posypka czekoladowa

Torciki ozdabiamy i odkładamy w chłodne miejsce by poleżały i stężały. Po dwóch - trzech dniach są gotowe do konsumpcji. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się