PRZEPISY

Makaron zapieczony z kalafiorem, pieczarkami i serem Gorgonzola

Makaron zapieczony z kalafiorem, pieczarkami i serem Gorgonzola

przepis,fotoprzepis,kalafior,makaron,pieczarki,ser Gorgonzola,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

czosnek1ząbek
kalafior300gramów
makaron300gramów
oliwa1łyżka
pieczarki200gramów
przecier pomidorowy150mililitrów
ser Gorgonzola150gramów
sól½
sól½łyżeczki

 

Przepis

1. 

kalafior 300 gramów

Kalafior oczyszczamy, myjemy, rozdzielamy na różyczki. Gotujemy je na parze prawie do miękkości.

2. 

pieczarki 200 gramów  oliwa 1 łyżka  czosnek 1 ząbek

Mniejsze pieczarki myjemy, usuwamy wszystkie zanieczyszczenia i kroimy na ćwiartki. Dusimy na patelni na oleju około 5 minut. Podczas duszenia dodajemy na drobno pokrojony czosnek.

3. 

makaron 300 gramów  sól ½ łyżeczki

W międzyczasie gdy gotuje się kalafior, duszą pieczarki, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

4. 

przecier pomidorowy 150 mililitrów  sól ½ ĆL

Do pieczarek dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy prawie ugotowany kalafior, pieczarki i pomidorowym sosie i ugotowane makarony. Solimy.

5. 

ser Gorgonzola 150 gramów

Mieszankę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki sera, zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 200° C przez około 10 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie