swiatwemnie.pl

Makaron zapieczony z kalafiorem, pieczarkami i serem Gorgonzola

     

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

nízka

 

Kategorie:   

 

 
 
Czosnek1ząbek
Kalafior300gramów
Makaron300gramów
Oliwa1łyżka
Pieczarki200gramów
Przecier pomidorowy150mililitrów
Ser gorgonzola150gramów
Sól½ĆL
Sól½łyżeczki

1. 

kalafior 300 g

Kalafior oczyszczamy, myjemy, rozdzielamy na różyczki. Gotujemy je na parze prawie do miękkości.

2. 

pieczarki 200 g  oliwa 1 łyżka  czosnek 1 ząbek

Mniejsze pieczarki myjemy, usuwamy wszystkie zanieczyszczenia i kroimy na ćwiartki. Dusimy na patelni na oleju około 5 minut. Podczas duszenia dodajemy na drobno pokrojony czosnek.

3. 

makaron 300 g  sól ½ łyżeczki

W międzyczasie gdy gotuje się kalafior, duszą pieczarki, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

4. 

przecier pomidorowy 150 ml  sól ½ ĆL

Do pieczarek dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy prawie ugotowany kalafior, pieczarki i pomidorowym sosie i ugotowane makarony. Solimy.

5. 

ser Gorgonzola 150 g

Mieszankę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki sera, zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 200° C przez około 10 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się