Pichcił
Ilość porcji
5
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska
Czosnek | 1 | ząbek | |
Kalafior | 300 | gramów | |
Makaron | 300 | gramów | |
Oliwa | 1 | łyżka | |
Pieczarki | 200 | gramów | |
Przecier pomidorowy | 150 | mililitrów | |
Ser gorgonzola | 150 | gramów | |
Sól | ½ | ĆL | |
Sól | ½ | łyżeczki |
1.
kalafior 300 g
Kalafior oczyszczamy, myjemy, rozdzielamy na różyczki. Gotujemy je na parze prawie do miękkości.
2.
pieczarki 200 g • oliwa 1 łyżka • czosnek 1 ząbek
Mniejsze pieczarki myjemy, usuwamy wszystkie zanieczyszczenia i kroimy na ćwiartki. Dusimy na patelni na oleju około 5 minut. Podczas duszenia dodajemy na drobno pokrojony czosnek.
3.
makaron 300 g • sól ½ łyżeczki
W międzyczasie gdy gotuje się kalafior, duszą pieczarki, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
4.
przecier pomidorowy 150 ml • sól ½ ĆL
Do pieczarek dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy prawie ugotowany kalafior, pieczarki i pomidorowym sosie i ugotowane makarony. Solimy.
5.
ser Gorgonzola 150 g
Mieszankę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki sera, zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 200° C przez około 10 minut.
Smacznego!