Makaron zapieczony z kalafiorem, pieczarkami i serem Gorgonzola
przepis,fotoprzepis,kalafior,makaron,pieczarki,ser Gorgonzola,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
czosnek | 1 | ząbek | |
kalafior | 300 | gramów | |
makaron | 300 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
pieczarki | 200 | gramów | |
przecier pomidorowy | 150 | mililitrów | |
ser Gorgonzola | 150 | gramów | |
sól | ½ | ||
sól | ½ | łyżeczki |
Przepis
1.
kalafior 300 gramów
Kalafior oczyszczamy, myjemy, rozdzielamy na różyczki. Gotujemy je na parze prawie do miękkości.
2.
pieczarki 200 gramów • oliwa 1 łyżka • czosnek 1 ząbek
Mniejsze pieczarki myjemy, usuwamy wszystkie zanieczyszczenia i kroimy na ćwiartki. Dusimy na patelni na oleju około 5 minut. Podczas duszenia dodajemy na drobno pokrojony czosnek.
3.
makaron 300 gramów • sól ½ łyżeczki
W międzyczasie gdy gotuje się kalafior, duszą pieczarki, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
4.
przecier pomidorowy 150 mililitrów • sól ½ ĆL
Do pieczarek dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy prawie ugotowany kalafior, pieczarki i pomidorowym sosie i ugotowane makarony. Solimy.
5.
ser Gorgonzola 150 gramów
Mieszankę wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki sera, zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 200° C przez około 10 minut.
Smacznego!