Smażone pieczarki w cieście
Smaczne targane pieczarkowe kapelusiki podajemy z gotowanymi ziemniakami i sosem tatarskim.
przepis,fotoprzepis,pieczarki,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
jajka kurze | 2 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
pieczarki | 300 | gramów | |
smalec | 1 | łyżka | |
szczypiorek | 2 | łyżki | |
sól | ½ | łyżeczki | |
ziemniaki | 500 | gramów |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • jajka kurze 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • sól ½ łyżeczki
Z mąki, jajek, mleka i soli wymieszamy gładkie, płynne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy po łyżce mleka.
2.
pieczarki 300 gramów
Pieczarki obieramy i usuwamy trzony, które odkładamy na bok. Kapelusiki zalewamy przygotowanym ciastem i większym łyżko-widelcem je ostrożnie mieszamy.
3.
Główki pieczarek, po jednej, za pomocą łyżko-widelca kładziemy na gorący olej i 3-3,5 minuty z każdej strony smażymy. Przy użyciu łyżko-widelca około główek przy wkładaniu wytworzy się targanie.
4.
Główki kładziemy najpierw kapelusikiem w dół. Jak je przewrócimy na chwilę odstawiamy je z ognia, dlatego że pryskają. Ponownie stawiamy je na ogień i dosmażamy.
5.
Usmażone pieczarki wyciągamy za pomocą chochelki z dziurkami i kładziemy na kuchennym papierowym ręczniku.
6.
ziemniaki 500 gramów • smalec 1 łyżka • szczypiorek 2 łyżki
Do pieczarek gotujemy małe ziemniaki w całości. Po ugotowaniu dodajemy tłuszczu i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
7.
Do reszty ciasta na koniec wsypujemy trzony pieczarek, mieszamy i rozdzielamy na 3-4 kupki. Smażymy je tak samo jak kapelusiki.
Smacznego!