PRZEPISY

Mieszanka grzybowa z brandy

Mieszanka grzybowa z brandy

Co zrobić z suszonymi grzybami, których nam zostało dużo z tamtego roku.

przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,pieczarki,brandy,Dania wegetariańskie,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

brandy2łyżeczki
cebula116gramów
czarny pieprz mielony-
czosnek3ząbki
masło30gramów
pieczarki300gramów
ryż200gramów
suszone grzyby50gramów
sól-
woda200mililitrów

 

Przepis

1. 

suszone grzyby 50 gramów  woda 200 mililitrów

Suszone grzyby w misce zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy żeby zmiękły.

2. 

cebula 116 gramów  pieczarki 300 gramów

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na drobno. Razem z pokrojonymi pieczarkami cebulę wsypujemy do dolnego pojemnika parowaru.

3. 

sól  ryż 200 gramów

Ryż kilka razy przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do pojemnika do gotowania ryżu, solimy, zalewamy wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Pojemnik z ryżem wkładamy do drugiego pojemnika parowaru, przykrywamy.

4. 

masło 30 gramów  czosnek 3 ząbki  brandy 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony

Grzyby z ryżem parzymy 20 minut. Przy końcu parzenia na średnim ogniu na patelni roztapiamy sobie masło, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, wkładamy go do patelni razem z przygotowanymi grzybami. Poprzez nieustanne mieszanie mieszankę dusimy 4 minuty. Dodajemy uduszone pieczarki, dodajemy brandy, według smaku dosalamy i dopieprzamy. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie