Mieszanka grzybowa z brandy
![Mieszanka grzybowa z brandy](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000027/img_pl_4x3/mieszanka-grzybowa-z-brandy_00180.jpg)
Co zrobić z suszonymi grzybami, których nam zostało dużo z tamtego roku.
przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,pieczarki,brandy,Dania wegetariańskie,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brandy | 2 | łyżeczki | |
cebula | 116 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 3 | ząbki | |
masło | 30 | gramów | |
pieczarki | 300 | gramów | |
ryż | 200 | gramów | |
suszone grzyby | 50 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
suszone grzyby 50 gramów • woda 200 mililitrów
Suszone grzyby w misce zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy żeby zmiękły.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000027/small/ingrediencie.jpg)
2.
cebula 116 gramów • pieczarki 300 gramów
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na drobno. Razem z pokrojonymi pieczarkami cebulę wsypujemy do dolnego pojemnika parowaru.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000027/small/spodna-parna-nadoba-s-hubami.jpg)
3.
Ryż kilka razy przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do pojemnika do gotowania ryżu, solimy, zalewamy wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Pojemnik z ryżem wkładamy do drugiego pojemnika parowaru, przykrywamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000027/small/ryza-v-parnom-hrnci.jpg)
4.
masło 30 gramów • czosnek 3 ząbki • brandy 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony
Grzyby z ryżem parzymy 20 minut. Przy końcu parzenia na średnim ogniu na patelni roztapiamy sobie masło, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, wkładamy go do patelni razem z przygotowanymi grzybami. Poprzez nieustanne mieszanie mieszankę dusimy 4 minuty. Dodajemy uduszone pieczarki, dodajemy brandy, według smaku dosalamy i dopieprzamy. Podajemy ciepłe.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000027/small/huby-v-panvici.jpg)
Smacznego!