Mieszanka grzybowa z brandy
Co zrobić z suszonymi grzybami, których nam zostało dużo z tamtego roku.
przepis,fotoprzepis,suszone grzyby,pieczarki,brandy,Dania wegetariańskie,Przepisy do parowaru,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
brandy | 2 | łyżeczki | |
cebula | 116 | gramów | |
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 3 | ząbki | |
masło | 30 | gramów | |
pieczarki | 300 | gramów | |
ryż | 200 | gramów | |
suszone grzyby | 50 | gramów | |
sól | - | ||
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1.
suszone grzyby 50 gramów • woda 200 mililitrów
Suszone grzyby w misce zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy żeby zmiękły.
2.
cebula 116 gramów • pieczarki 300 gramów
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na drobno. Razem z pokrojonymi pieczarkami cebulę wsypujemy do dolnego pojemnika parowaru.
3.
Ryż kilka razy przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do pojemnika do gotowania ryżu, solimy, zalewamy wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Pojemnik z ryżem wkładamy do drugiego pojemnika parowaru, przykrywamy.
4.
masło 30 gramów • czosnek 3 ząbki • brandy 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony
Grzyby z ryżem parzymy 20 minut. Przy końcu parzenia na średnim ogniu na patelni roztapiamy sobie masło, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, wkładamy go do patelni razem z przygotowanymi grzybami. Poprzez nieustanne mieszanie mieszankę dusimy 4 minuty. Dodajemy uduszone pieczarki, dodajemy brandy, według smaku dosalamy i dopieprzamy. Podajemy ciepłe.
Smacznego!