swiatwemnie.pl

Faszerowane pieczarki w szlafroku

    

Jeden z wielu przepisów na danie ze smacznych pieczarek. Podajemy z ziemniakami cebulowymi lub ze sałatką warzywną.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie pieczarek

pieczarki 18 sztuk

Większe pieczarki obieramy i usuwamy nóżki, które kroimy na drobno.

Przygotowanie pieczarek

2. Przygotowanie farszu oraz faszerowanie

suche salami 50 gramów  ser Feta 200 gramów

Kiełbasę trzemy, dodajemy ser Feta oraz pokrojone nóżki z pieczarek. Nie solimy, gdyż ser jest wystarczająco słony. Farszem napełniamy kapelusze z pieczarek.

Przygotowanie farszu oraz faszerowanie

3. Ciasto ziemniaczane

ciasto ziemniaczane w proszku - półprodukt 700 gramów

Przygotowujemy sobie ciasto ze świeżych ziemniaków lub ciasto ziemniaczane z suszonego półproduktu, według instrukcji na opakowaniu.

Ciasto ziemniaczane

4. Panierowanie pieczarek

Ciasto dzielimy na 18 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy, panierujemy pieczarkę tak, aby otwór z farszem był ułożony na górze.

Panierowanie pieczarek

5. Pieczenie

Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Układamy panierowane pieczarki i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut na najwyższej temperaturze.

Pieczenie

6. Serwowanie

Upieczone pieczarki w szlafroku są smaczne także jako samodzielne danie, ewentualnie możemy je podawać z ziemniakami lub świeżą sałatką warzywną.

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się