PRZEPISY

Kuleczki z pieczarek w szpinakowym sosie

Kuleczki z pieczarek w szpinakowym sosie

Smaczny bezmięsny obiad.

przepis,fotoprzepis,mrożony szpinak,pieczarki,Dania wegetariańskie,

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka4sztuki
bułka tarta100gramów
cebula300gramów
czosnek4ząbki
jajka kurze2sztuki
kminek mielony½łyżeczki
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mrożony szpinak1kilogram
olej słonecznikowy30gramów
pieczarki500gramów
skrobia ziemniaczana25gramów
sól2łyżeczki
słodka śmietana do gotowania250mililitrów

 

Przepis

1. Kuleczki z pieczarek

cebula 300 gramów  olej słonecznikowy 30 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

2. 

pieczarki 500 gramów

Pieczarki myjemy i na drobno kroimy.

3. 

sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka

Pieczarki dodajemy do cebuli, solimy, dodajemy kminek i paprykę. Mieszamy i dusimy pod pokrywką 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. 

biała podłużna bułka 4 sztuki  jajka kurze 2 sztuki

Podłużne bułki kroimy na drobno, dodajemy grzyby, jajka i mieszamy.

5. 

bułka tarta 100 gramów

Dosypujemy bułkę tartą, mieszamy...

6. 

...i formujemy kuleczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem (folią) do pieczenia.

7. 

Kuleczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.

8. Szpinakowy sos

mrożony szpinak 1 kilogram  sól 1 łyżeczka

Mrożony szpinak solimy i rozmrażamy.

9. 

słodka śmietana do gotowania 250 mililitrów  skrobia ziemniaczana 25 gramów  czosnek 4 ząbki

W śmietanie mieszamy skrobię ziemniaczaną, wlewamy do szpinaku i zagotowujemy. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem.

10. 

Kuleczki serwujemy na szpinaku.
1 kuleczka z pieczarek ma wartość energetyczną 90 kcal.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się