swiatwemnie.pl

Śliwkowy placek

     

Prosty chrupiący placek z drożdżowego ciasta.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:    

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 g  mleko półtłuste 1,5% 200 ml  świeże drożdże 16 g  cukier kryształ ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 100 g  sól

Mąkę ważymy do głębokiej miski. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, 1 stołową łyżkę z odważonej mąki i szczyptę cukru. Gdy wyrośnie nam rozczyn, wlewamy go do przygotowanej mąki. Dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto mieszamy łychą tak, aby nam się odlepiało od ścian miski. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550  śliwki 500 g

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Z jednej połowy na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienki płat wielkości blachy do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią przygotowane ciasto. Śliwki myjemy, rozpoławiamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Połowę przygotowanych śliwek rozkładamy na cieście.

3. 

cynamon mielony  cukier kryształ 120 g

Śliwki posypujemy według smaku cynamonem i połową zważonego cukru.

4. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do czerwoności brzegów ciasta (około 25-30 minut). Placek odstawiamy do częściowego ostudzenia i wyciągamy go z papieru. Po całkowitym ostudzeniu i stężeniu cukru na powierzchni placek kroimy (ewentualnie tniemy dużymi kuchennymi nożyczkami). Z drugiej połowy ciasta w ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się