PRZEPISY

Orkiszowe ciasto ze śliwkami

Orkiszowe ciasto ze śliwkami

Smaczne ciasto ze śliwek i ciasta drożdżowego z mąki orkiszowej.

przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,drożdże instant,śliwki,cynamon mielony,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cukier cynamonowy-
cukier kryształ30gramów
cynamon mielony-
drożdże instant6gramów
masło125gramów
masło0
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7500
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona500gramów
sól-
śliwki-

 

Przepis

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 500 gramów  masło 125 gramów  cukier kryształ 30 gramów  sól  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  drożdże instant 6 gramów

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko i drożdże.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte na godzinę do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę, mieszamy i rozwałkowujemy na wielkość jednej większej, albo dwóch mniejszych blach (30x20cm).

4. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750  śliwki  cynamon mielony

Ciasto przekładamy do wysmarowanych i mąką posypanych blach i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Na ciasta kładziemy połówki śliwek i posypujemy cynamonem.

5. 

masło  cukier cynamonowy

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 12 minut. Upieczone ciasto smarujemy po brzegach roztopionym masłem, aby brzegi nie powysychały. Ostudzone posypujemy cynamonowym cukrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie