swiatwemnie.pl

Orkiszowe ciasto ze śliwkami

     

Smaczne ciasto ze śliwek i ciasta drożdżowego z mąki orkiszowej.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 500 g  masło 125 g  cukier kryształ 30 g  sól  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  drożdże instant 6 g

Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko i drożdże.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte na godzinę do wyrośnięcia.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę, mieszamy i rozwałkowujemy na wielkość jednej większej, albo dwóch mniejszych blach (30x20cm).

4. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750  śliwki  cynamon mielony

Ciasto przekładamy do wysmarowanych i mąką posypanych blach i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Na ciasta kładziemy połówki śliwek i posypujemy cynamonem.

5. 

masło  cukier cynamonowy

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 12 minut. Upieczone ciasto smarujemy po brzegach roztopionym masłem, aby brzegi nie powysychały. Ostudzone posypujemy cynamonowym cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się