Orkiszowe ciasto ze śliwkami

Smaczne ciasto ze śliwek i ciasta drożdżowego z mąki orkiszowej.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,drożdże instant,śliwki,cynamon mielony,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | 0 ?? | kcal | |
cukier kryształ | 30 121 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 0 ?? | kcal | |
drożdże instant | 6 24 | gramów kcal | |
masło | 125 918 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 500 1700 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
śliwki | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 500 gramów • masło 125 gramów • cukier kryształ 30 gramów • sól • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • drożdże instant 6 gramów
Mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy roztopione, ostudzone masło, cukier, szczyptę soli, ciepłe mleko i drożdże.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce przykryte na godzinę do wyrośnięcia.

3.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę, mieszamy i rozwałkowujemy na wielkość jednej większej, albo dwóch mniejszych blach (30x20cm).

4.
masło • mąka chlebowa pszenna T750 • śliwki • cynamon mielony
Ciasto przekładamy do wysmarowanych i mąką posypanych blach i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Na ciasta kładziemy połówki śliwek i posypujemy cynamonem.

5.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 12 minut. Upieczone ciasto smarujemy po brzegach roztopionym masłem, aby brzegi nie powysychały. Ostudzone posypujemy cynamonowym cukrem.

Smacznego!