swiatwemnie.pl

Budyniowe bułeczki ze śliwkami

     

Delikatne bułeczki z francuskiego ciasta ze smacznym słodkim nadzieniem i kwaskowatymi śliwkami.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 500 ml  cukier kryształ 60 g  budyń waniliowy w proszku 60 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń, który odstawiamy do ostudzenia.

2. 

ciasto francuskie 400 g  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto francuskie dzielimy na połowę i każdą połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kwadrat. Ten dzielimy na 4 mniejsze kwadraty.

3. 

Gęsty budyń rozdzielamy równomiernie na kwadraty.

4. 

śliwki 8 sztuk

Na budyniu kładziemy, przepołowioną, wypestkowaną śliwkę. Możemy użyć również śliwki z kompotu.

5. 

Z kwadratów wytwarzamy bułeczki przekładając ich rogi.

6. 

jajka kurze 1 sztuka  ziarna sezamu

Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 25-30 minut.

7. 

cukier puder

Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem i po dokładnym ostudzeniu podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się