Budyniowe bułeczki ze śliwkami
Delikatne bułeczki z francuskiego ciasta ze smacznym słodkim nadzieniem i kwaskowatymi śliwkami.
przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,śliwki,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 60 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 60 | gramów | |
cukier puder | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
ziarna sezamu | - | ||
śliwki | 8 | sztuk |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 60 gramów • budyń waniliowy w proszku 60 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń, który odstawiamy do ostudzenia.
2.
ciasto francuskie 400 gramów • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto francuskie dzielimy na połowę i każdą połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kwadrat. Ten dzielimy na 4 mniejsze kwadraty.
3.
Gęsty budyń rozdzielamy równomiernie na kwadraty.
4.
śliwki 8 sztuk
Na budyniu kładziemy, przepołowioną, wypestkowaną śliwkę. Możemy użyć również śliwki z kompotu.
5.
Z kwadratów wytwarzamy bułeczki przekładając ich rogi.
6.
jajka kurze 1 sztuka • ziarna sezamu
Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 25-30 minut.
Smacznego!