PRZEPISY

Budyniowe bułeczki ze śliwkami

Budyniowe bułeczki ze śliwkami

Delikatne bułeczki z francuskiego ciasta ze smacznym słodkim nadzieniem i kwaskowatymi śliwkami.

przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,śliwki,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku60gramów
ciasto francuskie400gramów
cukier kryształ60gramów
cukier puder-
jajka kurze1sztuka
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
ziarna sezamu-
śliwki8sztuk

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 60 gramów  budyń waniliowy w proszku 60 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń, który odstawiamy do ostudzenia.

2. 

ciasto francuskie 400 gramów  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto francuskie dzielimy na połowę i każdą połowę rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kwadrat. Ten dzielimy na 4 mniejsze kwadraty.

3. 

Gęsty budyń rozdzielamy równomiernie na kwadraty.

4. 

śliwki 8 sztuk

Na budyniu kładziemy, przepołowioną, wypestkowaną śliwkę. Możemy użyć również śliwki z kompotu.

5. 

Z kwadratów wytwarzamy bułeczki przekładając ich rogi.

6. 

jajka kurze 1 sztuka  ziarna sezamu

Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 25-30 minut.

7. 

cukier puder

Gotowe bułeczki posypujemy cukrem pudrem i po dokładnym ostudzeniu podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się