Śliwkowe ciasto pod pierzynką

przepis,fotoprzepis,śliwki,białko jajka,Ciasta
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
147 g
Energia porcji
331 kcal
Czas przygotowania
1 h. 40 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
budyń w proszku różne smaki | 2 105 | łyżki kcal | |
cukier puder | 160 621 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 2 80 | łyżki kcal | |
masło | 130 955 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 2 20 | łyżki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 30 203 | gramów kcal | |
sok z cytryny | 2 7 | łyżki kcal | |
twaróg mielony | 250 298 | gramów kcal | |
śliwki | 600 409 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 3 171 | sztuki kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • masło 130 gramów • żółtko jajka 2 sztuki • cukier puder 80 gramów • mleko tłuste 3,5% 2 łyżki
Do mąki dodajemy pokrojone miękkie masło, żółtka, cukier i mleko. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

2.
Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i palcami je ugniatamy do przygotowanej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy 15 minut.

3.
twaróg mielony 250 gramów • cukier puder 80 gramów • budyń w proszku różne smaki 2 łyżki • sok z cytryny 2 łyżki • żółtko jajka 1 sztuka
Nadzienie przygotujemy zmieszaniem twarogu z cukrem, budyniem w proszku. Dodajemy sok z jednej cytryny i żółtko. Wszystko razem mieszamy.

4.
śliwki 600 gramów
Upieczony korpus wyciągamy. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście, na wierzch układamy rozpołowione i pozbawione pestek śliwki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut.

5.
białko jajka 4 sztuki • cukier trzcinowy 2 łyżki • orzechy włoskie 30 gramów
Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Ciasto po 20 minutach pieczenia smarujemy ubitym białkiem, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego!