PRZEPISY

Śliwkowe ciasto pod pierzynką

Śliwkowe ciasto pod pierzynką

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

przepis,fotoprzepis,śliwki,białko jajka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Masa porcji

147 g

Energia porcji

331 kcal

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

białko jajka

4

68

sztuki

kcal

budyń w proszku różne smaki

2

105

łyżki

kcal

cukier puder

160

621

gramów

kcal

cukier trzcinowy

2

80

łyżki

kcal

masło

130

955

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

2

20

łyżki

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

300

1041

gramów

kcal

orzechy włoskie

30

203

gramów

kcal

sok z cytryny

2

7

łyżki

kcal

twaróg mielony

250

298

gramów

kcal

śliwki

600

409

gramów

kcal

żółtko jajka

3

171

sztuki

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 130 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 80 gramów  mleko tłuste 3,5% 2 łyżki

Do mąki dodajemy pokrojone miękkie masło, żółtka, cukier i mleko. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Do mąki dodajemy pokrojone miękkie masło,...

2. 

Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i palcami je ugniatamy do przygotowanej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy 15 minut.

Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i...

3. 

twaróg mielony 250 gramów  cukier puder 80 gramów  budyń w proszku różne smaki 2 łyżki  sok z cytryny 2 łyżki  żółtko jajka 1 sztuka

Nadzienie przygotujemy zmieszaniem twarogu z cukrem, budyniem w proszku. Dodajemy sok z jednej cytryny i żółtko. Wszystko razem mieszamy.

Nadzienie przygotujemy zmieszaniem twarogu z...

4. 

śliwki 600 gramów

Upieczony korpus wyciągamy. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście, na wierzch układamy rozpołowione i pozbawione pestek śliwki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut.

Upieczony korpus wyciągamy. Nadzienie...

5. 

białko jajka 4 sztuki  cukier trzcinowy 2 łyżki  orzechy włoskie 30 gramów

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Ciasto po 20 minutach pieczenia smarujemy ubitym białkiem, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze 10 minut.

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Ciasto...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się