PRZEPISY

Śliwkowe ciasto pod pierzynką

Śliwkowe ciasto pod pierzynką

przepis,fotoprzepis,śliwki,białko jajka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń w proszku różne smaki2łyżki
cukier puder160gramów
cukier trzcinowy2łyżki
masło130gramów
mleko tłuste 3,5%2łyżki
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
orzechy włoskie30gramów
sok z cytryny2łyżki
twaróg mielony250gramów
śliwki600gramów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 130 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  cukier puder 80 gramów  mleko tłuste 3,5% 2 łyżki

Do mąki dodajemy pokrojone miękkie masło, żółtka, cukier i mleko. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

2. 

Ciasto kładziemy na papierze do pieczenia i palcami je ugniatamy do przygotowanej formy o średnicy 24 cm. Pieczemy 15 minut.

3. 

twaróg mielony 250 gramów  cukier puder 80 gramów  budyń w proszku różne smaki 2 łyżki  sok z cytryny 2 łyżki  żółtko jajka 1 sztuka

Nadzienie przygotujemy zmieszaniem twarogu z cukrem, budyniem w proszku. Dodajemy sok z jednej cytryny i żółtko. Wszystko razem mieszamy.

4. 

śliwki 600 gramów

Upieczony korpus wyciągamy. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście, na wierzch układamy rozpołowione i pozbawione pestek śliwki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut.

5. 

białko jajka 4 sztuki  cukier trzcinowy 2 łyżki  orzechy włoskie 30 gramów

Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Ciasto po 20 minutach pieczenia smarujemy ubitym białkiem, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie