Makowe ciasto ze śliwkami

Smaczne ciasto do herbaty lub kawy.
przepis,fotoprzepis,Kruszonka,mak mielony,śliwki,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
| Kruszonka przepis | 0 ??  | kcal  | |
| białko jajka | 4 68  | sztuki kcal  | |
| cukier puder | 120 466  | gramów kcal  | |
| mak mielony | 100 541  | gramów kcal  | |
| masło | 140 1028  | gramów kcal  | |
| mleko półtłuste 1,5% | 200 96  | mililitrów kcal  | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 120 417  | gramów kcal  | |
| mąka luksusowa pszenna T550 | 100 356  | gramów kcal  | |
| mąka tortowa pszenna T450 | 80 280  | gramów kcal  | |
| proszek do pieczenia | 1 4  | łyżeczka kcal  | |
| śliwki | 650 443  | gramów kcal  | |
| żółtko jajka | 4 228  | sztuki kcal  | 
Przepis
1.
Kruszonka przepis • masło 40 gramów • cukier puder 40 gramów • mąka tortowa pszenna T450 80 gramów
Z masła, cukru i mąki przygotowujemy kruszonkę. Wkładamy do lodówki.

2.
mak mielony 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Mak gotujemy w mleku i odstawiamy do ostudzenia.




6.
Dodajemy ostudzony mak.


8.
mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Do makowego ciasta dodajemy mąki s proszkiem do pieczenia...

9.
...i do wytworzonego gęstego ciasta dodajemy po częściach pianę z białek.

10.
Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (38x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

11.
Układamy śliwki i posypujemy kruszonką.

12.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!



















