PRZEPISY

Makowe ciasto ze śliwkami

Makowe ciasto ze śliwkami

Smaczne ciasto do herbaty lub kawy.

przepis,fotoprzepis,Kruszonka,mak mielony,śliwki,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

Kruszonka przepis-
białko jajka4sztuki
cukier puder120gramów
mak mielony100gramów
masło140gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750120gramów
mąka luksusowa pszenna T550100gramów
mąka tortowa pszenna T45080gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
śliwki650gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

Kruszonka przepis  masło 40 gramów  cukier puder 40 gramów  mąka tortowa pszenna T450 80 gramów

Z masła, cukru i mąki przygotowujemy kruszonkę. Wkładamy do lodówki.

2. 

mak mielony 100 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Mak gotujemy w mleku i odstawiamy do ostudzenia.

3. 

śliwki 650 gramów

Śliwki myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki.

4. 

masło 100 gramów  cukier puder 80 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

5. 

żółtko jajka 4 sztuki

Dodajemy żółtka.

6. 

Dodajemy ostudzony mak.

7. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

8. 

mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do makowego ciasta dodajemy mąki s proszkiem do pieczenia...

9. 

...i do wytworzonego gęstego ciasta dodajemy po częściach pianę z białek.

10. 

Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (38x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

11. 

Układamy śliwki i posypujemy kruszonką.

12. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie