Makowe ciasto ze śliwkami
Smaczne ciasto do herbaty lub kawy.
przepis,fotoprzepis,Kruszonka,mak mielony,śliwki,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
Kruszonka przepis | - | ||
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 120 | gramów | |
mak mielony | 100 | gramów | |
masło | 140 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 120 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka tortowa pszenna T450 | 80 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
śliwki | 650 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
Kruszonka przepis • masło 40 gramów • cukier puder 40 gramów • mąka tortowa pszenna T450 80 gramów
Z masła, cukru i mąki przygotowujemy kruszonkę. Wkładamy do lodówki.
2.
mak mielony 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Mak gotujemy w mleku i odstawiamy do ostudzenia.
6.
Dodajemy ostudzony mak.
8.
mąka chlebowa pszenna T750 120 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Do makowego ciasta dodajemy mąki s proszkiem do pieczenia...
9.
...i do wytworzonego gęstego ciasta dodajemy po częściach pianę z białek.
10.
Ciasto równomiernie rozsmarowujemy na blachę (38x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
11.
Układamy śliwki i posypujemy kruszonką.
12.
Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!