swiatwemnie.pl

Śliwkowe ciasto z kruszonką

Doskonałe ciasto z ciasta drożdżowego z chrupiącą kruszonką.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 300 g  świeże drożdże 20 g  mleko półtłuste 1,5% 1 dl

Do miski wsypujemy mąkę i wytwarzamy sobie w niej małe wgłębienie do którego rozdrabniamy drożdże i zalewamy odrobiną letniego mleka. Drożdże i mleko mieszamy. Odstawiamy na 20 minut, żeby rozczyn wyrósł.

Przygotowanie ciasta

2. 

mleko półtłuste 1,5% 1.5 dl  cukier kryształ 1.5 łyżki  sól  masło 70 g

Stopniowo dodajemy do miski resztę letniego mleka, roztopione masło, cukier, szczyptę soli i mieszamy płynne ciasto.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką, żebyśmy mogli ciasto po upieczeniu lekko oddzielić. Ciasto wylewamy na blachę i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. Przygotowanie kruszonki

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  masło 100 g  cukier kryształ 100 g

Masę na kruszonkę przygotowujemy sobie poprzez wymieszanie mąki, miękkiego masła i cukru.

5. 

śliwki

Na ciasto układamy połówki wypestkowanych śliwek i posypujemy kruszonką.

6. 

Pieczemy na 180°C przez około 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się