swiatwemnie.pl

Śliwkowy placek z twarogowego orkiszowego ciasta

     

Smaczny śliwkowy placek z twarogowego drożdżowego ciasta.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

mleko tłuste 3,5% 100 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 20 g

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

masło 60 g

Roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 g  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 100 g  miękki twaróg 125 g  sól 1 szczypta  mleko tłuste 3,5% 50 ml  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy twaróg, jajko, szczyptę soli, mleko i rozczyn.

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

5. 

Blachę na pieczenie wykładamy papierem. Papier wyciągamy i ciasto na nim rozwałkowujemy. Z powrotem kładziemy na blachę.

6. 

śliwki  cynamon mielony

Śliwki myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Połówki śliwek, stosunkowo gęsto, układamy na cieście. Posypujemy cynamonem...

7. 

cukier kryształ

...i cukrem.

8. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się