PRZEPISY

Śliwkowy placek z twarogowego orkiszowego ciasta

Śliwkowy placek z twarogowego orkiszowego ciasta

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Smaczny śliwkowy placek z twarogowego drożdżowego ciasta.

przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,miękki twaróg,śliwki,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

1

21

łyżeczka

kcal

cukier kryształ

0

??

kcal

cynamon mielony

0

??

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

masło

60

441

gramów

kcal

miękki twaróg

125

149

gramów

kcal

mleko tłuste 3,5%

150

96

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1

18

łyżeczka

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

200

712

gramów

kcal

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona

100

340

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

śliwki

0

??

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  cukier kryształ 1 łyżeczka  świeże drożdże 20 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy...

2. 

masło 60 gramów

Roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia.

Roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia....

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 100 gramów  miękki twaróg 125 gramów  sól 1 szczypta  mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy twaróg, jajko, szczyptę soli, mleko i rozczyn.

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy...

4. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia....

5. 

Blachę na pieczenie wykładamy papierem. Papier wyciągamy i ciasto na nim rozwałkowujemy. Z powrotem kładziemy na blachę.

Blachę na pieczenie wykładamy papierem. Papier...

6. 

śliwki  cynamon mielony

Śliwki myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Połówki śliwek, stosunkowo gęsto, układamy na cieście. Posypujemy cynamonem...

Śliwki myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki....

7. 

cukier kryształ

...i cukrem.

...i cukrem....

8. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się