Śliwkowy placek z twarogowego orkiszowego ciasta

Smaczny śliwkowy placek z twarogowego drożdżowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona,miękki twaróg,śliwki,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
miękki twaróg | 125 149 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 150 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 18 | łyżeczka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 712 | gramów kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 100 340 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
śliwki | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 20 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.


3.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 100 gramów • miękki twaróg 125 gramów • sól 1 szczypta • mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy twaróg, jajko, szczyptę soli, mleko i rozczyn.

4.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

5.
Blachę na pieczenie wykładamy papierem. Papier wyciągamy i ciasto na nim rozwałkowujemy. Z powrotem kładziemy na blachę.

6.
Śliwki myjemy, rozpoławiamy i usuwamy pestki. Połówki śliwek, stosunkowo gęsto, układamy na cieście. Posypujemy cynamonem...


8.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!