PRZEPISY

Makowo-orzechowe miodowe ciasto

Makowo-orzechowe miodowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,mak mielony,orzechy włoskie,miód,Ciasta,Boże Narodzenie

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

1

17

sztuka

kcal

cukier cynamonowy

0

??

kcal

cukier puder

50

194

gramów

kcal

cynamon mielony

½

7

łyżeczki

kcal

jajka kurze

2

176

sztuki

kcal

mak mielony

125

677

gramów

kcal

masło

120

881

gramów

kcal

miód

150

492

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

100

48

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

200

694

gramów

kcal

orzechy włoskie

125

843

gramów

kcal

żółtko jajka

1

57

sztuka

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  cukier puder 50 gramów  masło 120 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  cynamon mielony ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy miękkie masło, żółtko i cynamon.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy...

2. 

Wyrabiamy ciasto które odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wyrabiamy ciasto które odstawiamy do lodówki na...

3. 

mak mielony 125 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Mleko zagotowujemy i dosypujemy do niego mak, mieszamy.

Mleko zagotowujemy i dosypujemy do niego mak,...

4. 

orzechy włoskie 125 gramów

Orzechy siekamy.

Orzechy siekamy....

5. 

miód 150 gramów

Orzechy dodajemy do maku, dodajemy miód. Masę wystudzamy.

Orzechy dodajemy do maku, dodajemy miód. Masę...

6. 

Ciasto wyciągamy z lodówki. 3/4 ciasta wkładamy do blachy (20x30 cm) i równomiernie rozciągamy aż po brzegi blachy. Brzegi ciasta wyrównujemy, albo palcami wytwarzamy falbankę.

Ciasto wyciągamy z lodówki. 3/4 ciasta wkładamy...

7. 

Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy małe kształty.

Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką...

8. 

jajka kurze 2 sztuki  białko jajka 1 sztuka

Do wystudzonego orzechowo-makowego nadzienia dodajemy wymieszane jajka. Troszkę jajek zostawiamy na posmarowanie kształtów.

Do wystudzonego orzechowo-makowego nadzienia...

9. 

Nadzienie wylewamy na ciasto. Układamy wytworzone kształty i ostrożnie smarujemy je jajkiem.

Nadzienie wylewamy na ciasto. Układamy wytworzone...

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 10 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejnych 25 minut. Na ostatnie 5 minut ciasto odkrywamy.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 10...

11. 

cukier cynamonowy

Wystudzone ciasto posypujemy cynamonowym cukrem i kroimy na trójkąty.

Wystudzone ciasto posypujemy cynamonowym cukrem i...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się