swiatwemnie.pl

Makowo-orzechowe miodowe ciasto

    

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

wysoka

 

 

białko jajka1sztuka
cukier cynamonowy-
cukier puder50gramów
cynamon mielony½łyżeczki
jajka kurze2sztuki
mak mielony125gramów
masło120gramów
miód150gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
orzechy włoskie125gramów
żółtko jajka1sztuka

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  cukier puder 50 gramów  masło 120 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  cynamon mielony ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy miękkie masło, żółtko i cynamon.

2. 

Wyrabiamy ciasto które odstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. 

mak mielony 125 gramów  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Mleko zagotowujemy i dosypujemy do niego mak, mieszamy.

4. 

orzechy włoskie 125 gramów

Orzechy siekamy.

5. 

miód 150 gramów

Orzechy dodajemy do maku, dodajemy miód. Masę wystudzamy.

6. 

Ciasto wyciągamy z lodówki. 3/4 ciasta wkładamy do blachy (20x30 cm) i równomiernie rozciągamy aż po brzegi blachy. Brzegi ciasta wyrównujemy, albo palcami wytwarzamy falbankę.

7. 

Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy małe kształty.

8. 

jajka kurze 2 sztuki  białko jajka 1 sztuka

Do wystudzonego orzechowo-makowego nadzienia dodajemy wymieszane jajka. Troszkę jajek zostawiamy na posmarowanie kształtów.

9. 

Nadzienie wylewamy na ciasto. Układamy wytworzone kształty i ostrożnie smarujemy je jajkiem.

10. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 10 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejnych 25 minut. Na ostatnie 5 minut ciasto odkrywamy.

11. 

cukier cynamonowy

Wystudzone ciasto posypujemy cynamonowym cukrem i kroimy na trójkąty.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się