Makowo-orzechowe miodowe ciasto

przepis,fotoprzepis,cynamon mielony,mak mielony,orzechy włoskie,miód,Ciasta,Boże Narodzenie
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier cynamonowy | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 50 194 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
mak mielony | 125 677 | gramów kcal | |
masło | 120 881 | gramów kcal | |
miód | 150 492 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 694 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 125 843 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • cukier puder 50 gramów • masło 120 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • cynamon mielony ½ łyżeczki
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy miękkie masło, żółtko i cynamon.

2.
Wyrabiamy ciasto które odstawiamy do lodówki na 30 minut.

3.
mak mielony 125 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Mleko zagotowujemy i dosypujemy do niego mak, mieszamy.



6.
Ciasto wyciągamy z lodówki. 3/4 ciasta wkładamy do blachy (20x30 cm) i równomiernie rozciągamy aż po brzegi blachy. Brzegi ciasta wyrównujemy, albo palcami wytwarzamy falbankę.

7.
Resztę ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy małe kształty.

8.
jajka kurze 2 sztuki • białko jajka 1 sztuka
Do wystudzonego orzechowo-makowego nadzienia dodajemy wymieszane jajka. Troszkę jajek zostawiamy na posmarowanie kształtów.

9.
Nadzienie wylewamy na ciasto. Układamy wytworzone kształty i ostrożnie smarujemy je jajkiem.

10.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C 10 minut. Potem ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejnych 25 minut. Na ostatnie 5 minut ciasto odkrywamy.


Smacznego!