swiatwemnie.pl

Odświętne ciasteczka

    

Fantastyczne chrupiące kółeczka po brzegach, pełne tych najsmaczniejszych kombinacji prostych słodkich nadzień. Nie będziecie wiedzieć, kiedy przestać jeść :)

Pichcił

Ilość porcji

40

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  świeże drożdże 42 gramów

W ciepłym mleku mieszamy cukier, mąkę i pokruszone drożdże. Odstawiamy by zrobił się rozczyn.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 1200 gramów  jajka kurze 2 sztuki  masło 100 gramów  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 500 gramów  cukier kryształ 20 gramów  sól

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, jogurt, cukier i szczyptę soli.

3. 

mleko półtłuste 1,5%

Dolewamy rozczyn i mleko według potrzeby (około 200 ml). Wyrabiamy ciasto i pod czystą ściereczką odstawiamy by wyrosło.

4. 

orzechy włoskie 250 gramów  cukier kryształ 80 gramów

Orzechy mielimy i mieszamy z cukrem.

5. 

rodzynki 100 gramów  miękki twaróg 500 gramów  cukier waniliowy 25 gramów

Rodzynki myjemy, mieszamy z twarogiem i cukrem.

6. 

jabłka 500 gramów  cukier kryształ 50 gramów

Jabłka obieramy, trzemy i mieszamy z cukrem.

7. 

dżem owocowy 350 gramów

Otwieramy słoik z domowym dżemem.

8. 

mąka luksusowa pszenna T550

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy po częściach. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Wykrawamy większe kółeczka.

9. 

jajka kurze 2 sztuki

Kółeczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

10. 

Na środek kółeczek kładziemy i mieszamy nadzienia według smaku. Przykład: twaróg z rodzynkami i dżemem, ...

11. 

... dżem posypany orzechami, ...

12. 

cynamon mielony

... jabłka z cynamonem, z twarogiem z rodzynkami i dżemem, ... orzechy z jabłkami i twarogiem z rodzynkami itp. Pieczemy z nagrzanym piekarniku.

13. 

Wystudzone ciasteczka serwujemy na dużych paterach.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się