Twarogowe ciastka ze śliwkami

Smaczne puszyste ciastka przyrządzone po morawsku z dodatkiem mąki orkiszowej.
przepis,fotoprzepis,śliwki,twaróg granulowany,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
cukier trzcinowy | 2 80 | łyżki kcal | |
cukier trzcinowy | 80 317 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 200 680 | gramów kcal | |
oliwa | 100 879 | mililitrów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twaróg granulowany | 600 702 | gramów kcal | |
śliwki | 450 306 | gramów kcal | |
świeże drożdże | 40 41 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • świeże drożdże 40 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 200 gramów • cukier kryształ 50 gramów • oliwa 100 mililitrów • sól • jajka kurze 1 sztuka
Do 150 ml ciepłego mleka (odlanego z podanej ilości) rozkruszamy drożdże, dodajemy trochę cukru i robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli i dolewamy pozostałe mleko oraz rozczyn.

2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

3.
śliwki 450 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 2 łyżki
Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na małe półksiężyce. Posypujemy cynamonem oraz cukrem.

4.
twaróg granulowany 600 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier trzcinowy 80 gramów
Twaróg mieszamy z jajkami i cukrem.

5.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy. Obie formujemy na kształt walca. Następnie walce kroimy na 16 równych części. Z pojedynczych części formujemy kuleczki.

6.
Kuleczki rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki o średnicy około 12 cm. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (folią do pieczenia).

7.
Na plackach rozcieramy twarogowe nadzienie, omijając brzegi placków. Na jeden placek kładziemy około 1,5 łyżki stołowej nadzienia.

8.
Na twarogu układamy przygotowane śliwki. Ciastka zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

9.
Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Gotowe posypujemy przesianym cukrem.

Smacznego!