swiatwemnie.pl

Twarogowe ciastka ze śliwkami

     

Smaczne puszyste ciastka przyrządzone po morawsku z dodatkiem mąki orkiszowej.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  świeże drożdże 40 g  cukier kryształ 1 łyżeczka  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 200 g  cukier kryształ 50 g  oliwa 100 ml  sól  jajka kurze 1 sztuka

Do 150 ml ciepłego mleka (odlanego z podanej ilości) rozkruszamy drożdże, dodajemy trochę cukru i robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli i dolewamy pozostałe mleko oraz rozczyn.

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

3. 

śliwki 450 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  cukier trzcinowy 2 łyżki

Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na małe półksiężyce. Posypujemy cynamonem oraz cukrem.

4. 

twaróg granulowany 600 g  jajka kurze 2 sztuki  cukier trzcinowy 80 g

Twaróg mieszamy z jajkami i cukrem.

5. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy. Obie formujemy na kształt walca. Następnie walce kroimy na 16 równych części. Z pojedynczych części formujemy kuleczki.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Kuleczki rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki o średnicy około 12 cm. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (folią do pieczenia).

7. 

Na plackach rozcieramy twarogowe nadzienie, omijając brzegi placków. Na jeden placek kładziemy około 1,5 łyżki stołowej nadzienia.

8. 

Na twarogu układamy przygotowane śliwki. Ciastka zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

9. 

Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Gotowe posypujemy przesianym cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się