Twarogowe ciastka ze śliwkami
![Twarogowe ciastka ze śliwkami](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001142/img_pl_4x3/twarogowe-ciastka-ze-sliwkami_00180.jpg)
Smaczne puszyste ciastka przyrządzone po morawsku z dodatkiem mąki orkiszowej.
przepis,fotoprzepis,śliwki,twaróg granulowany,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 | łyżeczka | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier trzcinowy | 2 | łyżki | |
cukier trzcinowy | 80 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 200 | gramów | |
oliwa | 100 | mililitrów | |
sól | - | ||
twaróg granulowany | 600 | gramów | |
śliwki | 450 | gramów | |
świeże drożdże | 40 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • świeże drożdże 40 gramów • cukier kryształ 1 łyżeczka • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 200 gramów • cukier kryształ 50 gramów • oliwa 100 mililitrów • sól • jajka kurze 1 sztuka
Do 150 ml ciepłego mleka (odlanego z podanej ilości) rozkruszamy drożdże, dodajemy trochę cukru i robimy rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli i dolewamy pozostałe mleko oraz rozczyn.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0446.jpg)
2.
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0448.jpg)
3.
śliwki 450 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • cukier trzcinowy 2 łyżki
Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na małe półksiężyce. Posypujemy cynamonem oraz cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0453.jpg)
4.
twaróg granulowany 600 gramów • jajka kurze 2 sztuki • cukier trzcinowy 80 gramów
Twaróg mieszamy z jajkami i cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0454.jpg)
5.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy. Obie formujemy na kształt walca. Następnie walce kroimy na 16 równych części. Z pojedynczych części formujemy kuleczki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0456.jpg)
6.
Kuleczki rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki o średnicy około 12 cm. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (folią do pieczenia).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0460.jpg)
7.
Na plackach rozcieramy twarogowe nadzienie, omijając brzegi placków. Na jeden placek kładziemy około 1,5 łyżki stołowej nadzienia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0461.jpg)
8.
Na twarogu układamy przygotowane śliwki. Ciastka zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0464.jpg)
9.
Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Gotowe posypujemy przesianym cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001142/small/IMG_0468.jpg)
Smacznego!