Potrawka z soczewicy

Przepis na wyśmienitą kremową potrawkę z soczewicy, z ziemniakami i sadzonym jajkiem.
przepis,fotoprzepis,soczewica,ziemniaki,mleko półtłuste 1,5%,Sosy
Sosy
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
liść laurowy | 2 ?? | sztuki kcal | |
mielona czerwona papryka | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 80 278 | gramów kcal | |
nać pietruszki | 0 ?? | kcal | |
ocet | 2 13 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 80 720 | mililitrów kcal | |
soczewica | 170 567 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 700 0 | mililitrów kcal | |
ziele angielskie | 1 ?? | sztuka kcal | |
ziemniaki | 250 230 | gramów kcal |
Przepis
1.
soczewica 170 gramów • woda 500 mililitrów
Przebraną i opłukaną soczewicę gotujemy w wodzie na półmiękko.

2.
ziemniaki 250 gramów • sól 1 łyżeczka • liść laurowy 2 sztuki • ziele angielskie 1 sztuka • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • czosnek 1 ząbek
Następnie dodajemy do niej sól, obrane, w kostkę pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i czosnek. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

3.
olej słonecznikowy 80 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów • mielona czerwona papryka ½ łyżeczki • woda 200 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów
Na rozgrzanym oleju wyprażamy mąkę, dodajemy do niej mieloną czerwoną paprykę, a następnie zalewamy zasmażkę zimną wodą i mlekiem.

4.
ocet 2 łyżki • nać pietruszki
Zasmażkę dobrze mieszamy, aby nie były w niej grudki, a potem wlewamy ją do potrawki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Potrawkę doprawiamy według smaku odrobiną octu i ozdabiamy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z jajkiem sadzonym lub parówkami.

Smacznego!