swiatwemnie.pl

Potrawka z soczewicy

    

Przepis na wyśmienitą kremową potrawkę z soczewicy, z ziemniakami i sadzonym jajkiem.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek1ząbek
liść laurowy2sztuki
mielona czerwona papryka½łyżeczki
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75080gramów
nać pietruszki-
ocet2łyżki
olej słonecznikowy80mililitrów
soczewica170gramów
sól1łyżeczka
woda700mililitrów
ziele angielskie1sztuka
ziemniaki250gramów

1. 

soczewica 170 gramów  woda 500 mililitrów

Przebraną i opłukaną soczewicę gotujemy w wodzie na półmiękko.

2. 

ziemniaki 250 gramów  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 2 sztuki  ziele angielskie 1 sztuka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  czosnek 1 ząbek

Następnie dodajemy do niej sól, obrane, w kostkę pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i czosnek. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

3. 

olej słonecznikowy 80 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 80 gramów  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  woda 200 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów

Na rozgrzanym oleju wyprażamy mąkę, dodajemy do niej mieloną czerwoną paprykę, a następnie zalewamy zasmażkę zimną wodą i mlekiem.

4. 

ocet 2 łyżki  nać pietruszki

Zasmażkę dobrze mieszamy, aby nie były w niej grudki, a potem wlewamy ją do potrawki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Potrawkę doprawiamy według smaku odrobiną octu i ozdabiamy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z jajkiem sadzonym lub parówkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się