swiatwemnie.pl

Potrawka z soczewicy

Przepis na wyśmienitą kremową potrawkę z soczewicy, z ziemniakami i sadzonym jajkiem.

 

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Czosnek1ząbek
Liść laurowy2sztuki
Mielona czerwona papryka½łyżeczki
Mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75080gramów
Nać pietruszki
Ocet2łyżki
Olej słonecznikowy80mililitrów
Soczewica170gramów
Sól1łyżeczka
Woda700mililitrów
Ziele angielskie1sztuka
Ziemniaki250gramów

1. 

soczewica 170 g  woda 500 ml

Przebraną i opłukaną soczewicę gotujemy w wodzie na półmiękko.

2. 

ziemniaki 250 g  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 2 sztuki  ziele angielskie 1 sztuka  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  czosnek 1 ząbek

Następnie dodajemy do niej sól, obrane, w kostkę pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i czosnek. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

3. 

olej słonecznikowy 80 ml  mąka chlebowa pszenna T750 80 g  mielona czerwona papryka ½ łyżeczki  woda 200 ml  mleko półtłuste 1,5% 500 ml

Na rozgrzanym oleju wyprażamy mąkę, dodajemy do niej mieloną czerwoną paprykę, a następnie zalewamy zasmażkę zimną wodą i mlekiem.

4. 

ocet 2 łyżki  nać pietruszki

Zasmażkę dobrze mieszamy, aby nie były w niej grudki, a potem wlewamy ją do potrawki. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Potrawkę doprawiamy według smaku odrobiną octu i ozdabiamy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z jajkiem sadzonym lub parówkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się