swiatwemnie.pl

Zasmażka z soczewicy i ziemniaków

Sos - zasmażka z soczewicy i ziemniaków.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
cukier kryształ1łyżeczka
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
ocet
soczewica150gramów
sól1łyżeczka
sól
woda1.5litra
ziemniaki300gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

soczewica 150 g  woda 1.5 litra  ziemniaki 300 g  sól 1 łyżeczka

Soczewicę przebieramy i usuwamy z niej nieczystości. Na sitku pod bieżącą wodą ją przepłukujemy, wkładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 45 minut. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki i sól. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

2. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  ocet  sól  cukier kryształ 1 łyżeczka

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Zasmażkę dodajemy do soczewicy z ziemniakami i często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Jeśli lubimy zasmażkę kwaśniejszą możemy dodać ocet. Według smaku też dosalamy.

3. 

Podajemy z kotlecikami, ewentualnie z pieczoną kiełbaską lub parówkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się