Zasmażka z soczewicy i ziemniaków

Sos - zasmażka z soczewicy i ziemniaków.
przepis,fotoprzepis,soczewica,ziemniaki,mleko półtłuste 1,5%,śmietana do ubijania (30-33%),Sosy,Sezonowe przepisy
Sosy
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 105 | łyżki kcal | |
ocet | 0 ?? | kcal | |
soczewica | 150 500 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 1.5 0 | litra kcal | |
ziemniaki | 300 276 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 778 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
soczewica 150 gramów • woda 1.5 litra • ziemniaki 300 gramów • sól 1 łyżeczka
Soczewicę przebieramy i usuwamy z niej nieczystości. Na sitku pod bieżącą wodą ją przepłukujemy, wkładamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 45 minut. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki i sól. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

2.
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki • ocet • sól • cukier kryształ 1 łyżeczka
W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Zasmażkę dodajemy do soczewicy z ziemniakami i często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Jeśli lubimy zasmażkę kwaśniejszą możemy dodać ocet. Według smaku też dosalamy.

3.
Podajemy z kotlecikami, ewentualnie z pieczoną kiełbaską lub parówkami.

Smacznego!