Sos serowo - ziemniaczany
Ciepły sos idealny do pieczonej albo grillowanej ryby bądź mięsa.
przepis,fotoprzepis,ser topiony,ser hermelin,ziemniaki,Sosy,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe
Sosy
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
188 g
Energia porcji
191 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 60 27 | gramów kcal | |
czosnek | 1 6 | ząbek kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
ser hermelin | 50 166 | gramów kcal | |
ser topiony | 50 130 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
słodka śmietana do gotowania | 250 400 | mililitrów kcal | |
woda | 2 0 | decylitry kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • woda 2 decylitry • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w podanej ilości osolonej wody.

2.
cebula 60 gramów • czosnek 1 ząbek
W głębokim garnku smażymy na oleju obraną i pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy do niej ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.


4.
ser topiony 50 gramów • ser hermelin 50 gramów
Dodajemy pokrojony ser z białą pleśnią na powierzchni oraz ser topiony. Wszystko razem zagotowujemy.

5.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów
Sos miksujemy, dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy. Sos będzie zawierać jeszcze bardzo drobne, niezmiksowane kawałki ziemniaków, cebuli i sera. Jeżeli chcemy, aby sos był zupełnie gładki, musimy go przecedzić.

Smacznego!