swiatwemnie.pl

Sos serowo - ziemniaczany

Ciepły sos idealny do pieczonej albo grillowanej ryby bądź mięsa.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Cebula60gramów
Czosnek1ząbek
Mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
Ser hermelin50gramów
Ser topiony50gramów
Sól1łyżeczka
Słodka śmietana do gotowania250mililitrów
Woda2decylitry
Ziemniaki400gramów

1. 

ziemniaki 400 g  woda 2 dl  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w podanej ilości osolonej wody.

2. 

cebula 60 g  czosnek 1 ząbek

W głębokim garnku smażymy na oleju obraną i pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy do niej ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.

3. 

słodka śmietana do gotowania 250 ml

Ziemniaki zalewamy śmietaną.

4. 

ser topiony 50 g  ser hermelin 50 g

Dodajemy pokrojony ser z białą pleśnią na powierzchni oraz ser topiony. Wszystko razem zagotowujemy.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml

Sos miksujemy, dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy. Sos będzie zawierać jeszcze bardzo drobne, niezmiksowane kawałki ziemniaków, cebuli i sera. Jeżeli chcemy, aby sos był zupełnie gładki, musimy go przecedzić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się