swiatwemnie.pl

Ziemniaki zapiekane z leczem

Doskonałe przekładane ziemniaki o pomidorowo-paprykowym smaku.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

ziemniaki 2.5 kg  sól  woda

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie w mundurkach, odstawiamy do wystudzenia, obieramy i kroimy na małe kostki (przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatki).

2. 

cebula 200 g  leczo pasteryzowane 700 g  mięso wędzone  zielona cebulka

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dla urozmaicenia możemy dodać zieloną cebulkę. Dodajemy leczo razem z zalewą. Możemy dodać na kółeczka pokrojoną kiełbasę (parówki).

3. 

smalec  mleko półtłuste 1,5% 400 ml  jajka kurze 3 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Smalcem smarujemy naczynie żaroodporne i ziemniaczaną masę równomiernie na nie rozkładamy. Mleko, jajka, sól i pieprz dobrze mieszamy i zalewamy ziemniaczaną masę. Przebijamy widelcem, żeby mieszanka lepiej wsiąkła.

4. 

Pieczemy na 180°C 40 minut, potem odkrywamy i 20 minut zapiekamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się