Ziemniaki zapiekane z leczem

Doskonałe przekładane ziemniaki o pomidorowo-paprykowym smaku.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,leczo pasteryzowane,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
| cebula | 200 88  | gramów kcal  | |
| czarny pieprz mielony | 1 17  | łyżeczka kcal  | |
| jajka kurze | 3 264  | sztuki kcal  | |
| leczo pasteryzowane | 700 315  | gramów kcal  | |
| mięso wędzone | 0 ??  | kcal  | |
| mleko półtłuste 1,5% | 400 192  | mililitrów kcal  | |
| smalec | 0 ??  | kcal  | |
| sól | 2 0  | łyżeczki kcal  | |
| sól | 0 ??  | kcal  | |
| woda | 0 ??  | kcal  | |
| zielona cebulka | 0 ??  | kcal  | |
| ziemniaki | 2.5 2300  | kilograma kcal  | 
Przepis
1.
ziemniaki 2.5 kilograma • sól • woda
Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie w mundurkach, odstawiamy do wystudzenia, obieramy i kroimy na małe kostki (przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatki).

2.
cebula 200 gramów • leczo pasteryzowane 700 gramów • mięso wędzone • zielona cebulka
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dla urozmaicenia możemy dodać zieloną cebulkę. Dodajemy leczo razem z zalewą. Możemy dodać na kółeczka pokrojoną kiełbasę (parówki).

3.
smalec • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Smalcem smarujemy naczynie żaroodporne i ziemniaczaną masę równomiernie na nie rozkładamy. Mleko, jajka, sól i pieprz dobrze mieszamy i zalewamy ziemniaczaną masę. Przebijamy widelcem, żeby mieszanka lepiej wsiąkła.

4.
Pieczemy na 180°C 40 minut, potem odkrywamy i 20 minut zapiekamy.

Smacznego!



















