Ziemniaki zapiekane z leczem

Doskonałe przekładane ziemniaki o pomidorowo-paprykowym smaku.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,leczo pasteryzowane,Dania wegetariańskie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
leczo pasteryzowane | 700 315 | gramów kcal | |
mięso wędzone | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 192 | mililitrów kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
zielona cebulka | 0 ?? | kcal | |
ziemniaki | 2.5 2300 | kilograma kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 2.5 kilograma • sól • woda
Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie w mundurkach, odstawiamy do wystudzenia, obieramy i kroimy na małe kostki (przeciskamy przez siteczko do przygotowywania sałatki).

2.
cebula 200 gramów • leczo pasteryzowane 700 gramów • mięso wędzone • zielona cebulka
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dla urozmaicenia możemy dodać zieloną cebulkę. Dodajemy leczo razem z zalewą. Możemy dodać na kółeczka pokrojoną kiełbasę (parówki).

3.
smalec • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka
Smalcem smarujemy naczynie żaroodporne i ziemniaczaną masę równomiernie na nie rozkładamy. Mleko, jajka, sól i pieprz dobrze mieszamy i zalewamy ziemniaczaną masę. Przebijamy widelcem, żeby mieszanka lepiej wsiąkła.

4.
Pieczemy na 180°C 40 minut, potem odkrywamy i 20 minut zapiekamy.

Smacznego!