Piersi z kurczaka pod serową pierzynką

Prosty przepis na soczyste piersi z kurczaka o delikatnym czosnkowym smaku, zapieczone z serem.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,ser Gouda,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak ›Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
mielona czerwona papryka | 0 ?? | kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 1 135 | łyżka kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
piersi z kurczaka | 500 550 | gramów kcal | |
przyprawa warzywna | 0 ?? | kcal | |
ser Gouda | 125 445 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
słodki sos chili | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal |
Przepis

2.
sól • przyprawa warzywna • czarny pieprz mielony • mielona czerwona papryka • czosnek 2 ząbki • olej słonecznikowy 1 łyżka
Delikatnie solimy, posypujemy solą warzywną (wegetą), pieprzem, czerwoną papryką i na koniec smarujemy zmiażdżonym czosnkiem zmieszanym z odrobiną oleju. Na chwilę odstawiamy.

3.
mąka chlebowa pszenna T750 • olej słonecznikowy
Kotlety posypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju.


5.
Usmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem z patelni i odrobiną wody.

6.
ser Gouda 125 gramów
Zapiekamy przykryte w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. Chwilę przed wyciągnięciem mięso odkrywamy i posypujemy startym serem.

Smacznego!