swiatwemnie.pl

Drobiowe kieszonki faszerowane serem feta

     

Soczyste mięsko z kurczaka faszerowane serem w delikatnym sosie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. Serowy farsz

ser Feta 200 g  ser Gouda 200 g  jajka kurze 1 sztuka  oregano 1 łyżeczka

Ser feta rozgniatamy widelcem w głębokim talerzu. Dodajemy startą goudę, jajko, oregano i farsz mieszamy.

Serowy farsz

2. Mięso z kurczaka

piersi z kurczaka 1000 g

Piersi z kurczaka myjemy, nacinamy po obu stronach i rozklepujemy. Na środek każdej piersi kładziemy odpowiednią ilość farszu.

Mięso z kurczaka

3. Wytwarzamy kieszonki

Mięso składamy w kieszonki i związujemy nicią na krzyż.

Wytwarzamy kieszonki

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Każdą kieszonkę obtaczamy w mące.

5. Duszenie

oliwa 50 ml  woda

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nim mięso. Troszkę solimy, przykrywamy i dusimy 15 minut. Według potrzeby możemy podlać kilkoma łyżkami wody.

Duszenie

6. 

Mięso obracamy i ponownie przykryte dusimy 15 minut.

7. Sos

mleko półtłuste 1,5% 200 ml

Mięso wyciągamy z patelni. Do wypieku wlewamy mleko, zagotowujemy.

Sos

8. 

słodka śmietana do gotowania 150 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  oregano 1 łyżeczka

W śmietanie mieszamy mąkę oraz oregano i zawiesinę wlewamy do podstawy sosu na patelni. Zagotowujemy.

9. 

Z mięsa usuwamy nicie i drobiowe kieszonki wkładamy do gorącego sosu.

10. Serwujemy

Podajemy z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub makaronem.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się