Drobiowe kieszonki faszerowane serem feta
Soczyste mięsko z kurczaka faszerowane serem w delikatnym sosie.
przepis,fotoprzepis,ser Feta,piersi z kurczaka,Kurczak
Kurczak
Kategorie
Kurczak
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
oliwa | 50 | mililitrów | |
oregano | 2 | łyżeczki | |
piersi z kurczaka | 1000 | gramów | |
ser Feta | 200 | gramów | |
ser Gouda | 200 | gramów | |
słodka śmietana do gotowania | 150 | mililitrów | |
woda | - |
Przepis
1. Serowy farsz
ser Feta 200 gramów • ser Gouda 200 gramów • jajka kurze 1 sztuka • oregano 1 łyżeczka
Ser feta rozgniatamy widelcem w głębokim talerzu. Dodajemy startą goudę, jajko, oregano i farsz mieszamy.
2. Mięso z kurczaka
piersi z kurczaka 1000 gramów
Piersi z kurczaka myjemy, nacinamy po obu stronach i rozklepujemy. Na środek każdej piersi kładziemy odpowiednią ilość farszu.
3. Wytwarzamy kieszonki
Mięso składamy w kieszonki i związujemy nicią na krzyż.
5. Duszenie
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nim mięso. Troszkę solimy, przykrywamy i dusimy 15 minut. Według potrzeby możemy podlać kilkoma łyżkami wody.
6.
Mięso obracamy i ponownie przykryte dusimy 15 minut.
7. Sos
mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów
Mięso wyciągamy z patelni. Do wypieku wlewamy mleko, zagotowujemy.
8.
słodka śmietana do gotowania 150 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka • oregano 1 łyżeczka
W śmietanie mieszamy mąkę oraz oregano i zawiesinę wlewamy do podstawy sosu na patelni. Zagotowujemy.
9.
Z mięsa usuwamy nicie i drobiowe kieszonki wkładamy do gorącego sosu.
10. Serwujemy
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem lub makaronem.
Smacznego!