Kolorowe mięsno warzywne saute
![Kolorowe mięsno warzywne saute](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000737/img_pl_4x3/kolorowe-miesno-warzywne-saute_00180.jpg)
Łagodne, lekkie saute z drobiowego mięsa, dopełnione kolorowymi i pożywnymi warzywami. Dobrym dodatkiem może być ryż lub makaron.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,papryka czerwona kapia świeża,zielona mrożona fasolka szparagowa,kukurydza konserwowa,pieczarki sterylizowane,Kurczak,Sezonowe przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kurczak
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 2 | sztuki | |
kukurydza konserwowa | 150 | gramów | |
musztarda kremska | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 4 | łyżki | |
papryka czerwona kapia świeża | 1 | sztuka | |
pieczarki sterylizowane | 115 | gramów | |
piersi z kurczaka | 450 | gramów | |
pomidory | 1 | sztuka | |
przyprawa warzywna | 2 | łyżeczki | |
skrobia kukurydziana | 2 | łyżki | |
sos sojowy | 2 | łyżki | |
sól | - | ||
woda | ¼ | litra | |
zielona mrożona fasolka szparagowa | 100 | gramów |
Przepis
1. Marynowanie mięsa
piersi z kurczaka 450 gramów • olej słonecznikowy 4 łyżki • musztarda kremska 1 łyżka • sos sojowy 2 łyżki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • przyprawa warzywna 2 łyżeczki • sól
Umyte i osuszone mięso kroimy na cienkie paseczki. Przygotowujemy sobie marynatę poprzez wymieszanie oleju, musztardy, sojowego sosu, soli i pieprzu. Mięso drobiowe mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinkę, aż się złączą smaki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000737/small/IMG_5314.jpg)
2.
cebula 1 sztuka
Na głębokiej patelni albo w garnku szklimy na grubo pokrojoną cebulę, dodajemy zamarynowane mięso, smażymy dopóki mięso nie naciągnie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000737/small/IMG_5319.jpg)
3.
papryka czerwona kapia świeża 1 sztuka • czosnek 2 sztuki • kukurydza konserwowa 150 gramów • pieczarki sterylizowane 115 gramów
Gdy mięso naciągnie, dodajemy na plasterki pokrojony czosnek, na paski pokrojoną paprykę, kukurydzę i pieczarki z puszki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000737/small/IMG_5325.jpg)
4.
pomidory 1 sztuka • zielona mrożona fasolka szparagowa 100 gramów
Potem dodajemy na drobno pokrojonego pomidora i zieloną fasolkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000737/small/IMG_5335.jpg)
5.
woda ¼ litra • skrobia kukurydziana 2 łyżki
W wodzie mieszamy skrobię albo mąkę i wlewamy do wrzącego dania. Chwilkę gotujemy i możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000737/small/IMG_5337.jpg)
Smacznego!